hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Önnek mennyire okoz gondot a többes jogviszonyok járulékrendszerének áttekintése?

  • adozona.hu

Megjelent az Adózóna "Többes jogviszony a gyakorlatban" című kiadványa, amely érthetővé és áttekinthetővé teszi a járulékfizetési kötelezettségeket azokban az esetekben, amikor valaki több jogviszonyból jut bevételhez.

Az elmúlt években több kérdőívben is kérdeztük önöket, hogy melyek azok az adózási – társadalombiztosítási területek, amelyek a legtöbb fejtörést okozzák a mindennapokban.
A többes jogviszonyok sokszor átláthatatlan járulékrendszerét több igényfelmérés alkalmával is az elsők között említették.

„Nagyon sok választ, jogszabályt elolvastam, próbáltam értelmezni, de lehet most sem tisztázottak előttem az alábbiak: kft. tulajdonosa, aki egyben ügyvezető és máshol nem biztosított, lehet bejelentve munkaviszonyban akár napi 2 órában is, és a közterheket annak megfelelően fizetheti, arra a 2 órára. Ha ennyivel is le lehet tudni a járulékfizetést, akkor mi értelme van a társas vállalkozás megnevezésnek, és miért fizet sok vállalkozó legalább a minimálbér másfélszerese után járulékot? Jelen esetben adott egy kft. tulajdonosa, aki ügyvezető és máshol nem biztosított, valamint van egy alkalmazott a cégben. A kft. tulajdonosa katás egyéni vállalkozóként fizeti az 50 ezer forintot, a kft.-ben nem fizet semmit. Kérdésem, hogy mit kellene, vagy kellene-e egyáltalán a kft.-ben bejelenteni és járulékot fizetni?”

Amint az a példaként bemutatott olvasói kérdésből is látszik, sokféle, összetett jogviszony-kombináció van, nehezen értelmezhetőek a jogszabályok és bonyolultak az eljárások, ettől van zavar a fejekben. Szinte minden jogviszony-kombinációra más szabályok vonatkoznak, a lehetőségek feltérképezéséhez egy komplex táblázat vagy folyamatábra is indokolt lehet.

Ilyen tipikus jogviszony-kombinációk merülnek fel például: 
– egyéni vállalkozó egyben ügyvezető/tag társas vállalkozásban,
– főállású katás máshol is dolgozik,
– társas vállalkozó, kft.-tag egyben nyugdíjas,
– gyesen, gyeden, táppénzen lévő dolgozna,
– őstermelő nemcsak őstermeléssel foglalkozik,
– nyugdíjas egyben ügyvezető,
– valaki több munkahelyen/munkaviszonyban dolgozik + mellette vállalkozó,
– külföldön és itthon is dolgozó alkalmazott stb.

Legújabb kiadványunk célja gyakorlati útmutatás a többes jogviszony egyes eseteinek értelmezéséhez, a jogszabályi előírásoknak való megfelelés megkönnyítéséhez.

Rendelje meg most az októberben megjelent "Többes jogviszony a gyakorlatban" című kiadványt!

MEGRENDELEM

 A kiadványt a HVG Kiadó webáruházában 10%-os kiadói kedvezménnyel rendelheti meg.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Készpénzes számla, pénztárgép, adatszolgáltatás

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Számviteli bizonylat 2020.07.01-től

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó egyben őstermelő is

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close