hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Önnek mennyire okoz gondot a többes jogviszonyok járulékrendszerének áttekintése?

  • adozona.hu

Megjelent az Adózóna "Többes jogviszony a gyakorlatban" című kiadványa, amely érthetővé és áttekinthetővé teszi a járulékfizetési kötelezettségeket azokban az esetekben, amikor valaki több jogviszonyból jut bevételhez.

Az elmúlt években több kérdőívben is kérdeztük önöket, hogy melyek azok az adózási – társadalombiztosítási területek, amelyek a legtöbb fejtörést okozzák a mindennapokban.
A többes jogviszonyok sokszor átláthatatlan járulékrendszerét több igényfelmérés alkalmával is az elsők között említették.

„Nagyon sok választ, jogszabályt elolvastam, próbáltam értelmezni, de lehet most sem tisztázottak előttem az alábbiak: kft. tulajdonosa, aki egyben ügyvezető és máshol nem biztosított, lehet bejelentve munkaviszonyban akár napi 2 órában is, és a közterheket annak megfelelően fizetheti, arra a 2 órára. Ha ennyivel is le lehet tudni a járulékfizetést, akkor mi értelme van a társas vállalkozás megnevezésnek, és miért fizet sok vállalkozó legalább a minimálbér másfélszerese után járulékot? Jelen esetben adott egy kft. tulajdonosa, aki ügyvezető és máshol nem biztosított, valamint van egy alkalmazott a cégben. A kft. tulajdonosa katás egyéni vállalkozóként fizeti az 50 ezer forintot, a kft.-ben nem fizet semmit. Kérdésem, hogy mit kellene, vagy kellene-e egyáltalán a kft.-ben bejelenteni és járulékot fizetni?”

Amint az a példaként bemutatott olvasói kérdésből is látszik, sokféle, összetett jogviszony-kombináció van, nehezen értelmezhetőek a jogszabályok és bonyolultak az eljárások, ettől van zavar a fejekben. Szinte minden jogviszony-kombinációra más szabályok vonatkoznak, a lehetőségek feltérképezéséhez egy komplex táblázat vagy folyamatábra is indokolt lehet.

Ilyen tipikus jogviszony-kombinációk merülnek fel például: 
– egyéni vállalkozó egyben ügyvezető/tag társas vállalkozásban,
– főállású katás máshol is dolgozik,
– társas vállalkozó, kft.-tag egyben nyugdíjas,
– gyesen, gyeden, táppénzen lévő dolgozna,
– őstermelő nemcsak őstermeléssel foglalkozik,
– nyugdíjas egyben ügyvezető,
– valaki több munkahelyen/munkaviszonyban dolgozik + mellette vállalkozó,
– külföldön és itthon is dolgozó alkalmazott stb.

Legújabb kiadványunk célja gyakorlati útmutatás a többes jogviszony egyes eseteinek értelmezéséhez, a jogszabályi előírásoknak való megfelelés megkönnyítéséhez.

Rendelje meg most az októberben megjelent "Többes jogviszony a gyakorlatban" című kiadványt!

MEGRENDELEM

 A kiadványt a HVG Kiadó webáruházában 10%-os kiadói kedvezménnyel rendelheti meg.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Zöldszüret támogatása II.

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Családi gazdaság

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Műemléképület felújítása fordított vagy egyenes áfa?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X