Készpénzfizetést kér a partner, mert inkasszó van a számláján: megtehető ez?

  • adozona.hu

Megtehető-e jogszerűen, hogy egy cég 3 millió forintos szerződéses kötelezettségének átutalás helyett készpénzben tegyen eleget csak azért, mert a partner bankszámláján inkasszó van, és ő ezt kéri? Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: társaságunk (áfakörös) szerződésben áll őrző-védő céggel. Egy havi számlájának összege kb. bruttó 3 millió forint. Átutalással fizetünk. A partner kéri, hogy fizessük ki készpénzében, mert inkasszó van a számláján. Véleményem szerint ez nem lehetséges, csak büntetés árán lenne az. Az egyik ok, hogy meghaladja a 1,5 millió forint összeget (nem kapcsolt vállalkozás), másrészt pedig az áfatörvény szerint teljesítés alapú a számlázása (1 havi díj), és nem bonthatom meg készpénzre és átutalásra.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Egyetértek Önnel, büntetlenül ezt nem tehetik.

A belföldi jogi személyek és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett természetes személyek a készpénzben teljesíthető tevékenységük keretében egymásnak szolgáltatás vagy termékértékesítés ellenértékeként (beleértve az áfát is, ha felszámításra került), szerződésenként egy naptári hónapban legfeljebb 1,5 millió forint összegben teljesíthetnek készpénzfizetést.

Készpénzes fizetés témakörben további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

Nem minősül készpénzfizetéses ügyletnek, ha legalább az egyik félnél megvalósul a bankszámla-jóváírás vagy -terhelés.

Az előírás megsértése esetén – a készpénzfizetésnek szerződésenként és naptári hónaponként az 1,5 millió forintot meghaladó része mint bírságalap után – mind a készpénzfizetést teljesítő adózó, mind a kifizetést elfogadó jogosult 20 százalékos mértékű mulasztási bírságot fizet.

(Elvileg nem tilos, hogy egy számlát vagy annak egy részét készpénzzel fizessenek ki akkor sem, ha az egy „átutalásos” számla, de a kérdéses esetben az előzőekben leírtak alapján ez eleve nem jön szóba.)

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Tandíj visszafizetése felmondás után

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Irodai adminisztrátor

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Felmondási idő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs