hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szokásos piaci ár az eljárási, az áfa- és az szja-szabályokban

  • Pölöskei Pálné

A szokásos piaci árat a társasági adón kívül az általános forgalmi adóról, a személyi jövedelemadóról szóló törvény, továbbá az adózás rendjéről szóló törvény is szabályozza. Ezúttal itteni alkalmazását vesszük sorra, különös tekintettel az eljárási törvényben foglaltakra.

Általános előírás

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) az alapelvek között fogalmazza meg [Art. 1. § (8) bekezdés], hogy ha a kapcsolt vállalkozások a szokásos piaci ártól eltérő szerződési feltételeket alkalmaznak, akkor az ügyletet adózási szempontból a szokásos piaci ár alapulvételével kell minősíteni. Ez azt jelenti, hogy az adóhatóságnak joga van az adókötelezettséget úgy megállapítani, mintha az ügyletet szokásos piaci áron kötötték volna meg. Nem alkalmazható e rendelkezés, ha a kapcsolt vállalkozások magatartása megfelel a független felektől az adott esetben elvárható piaci magatartásnak.

Az alapelv alkalmazásához az Art. tartalmaz fogalmat is a kapcsolt vállalkozásra [Art. 178. § 17. pont], amely azonos a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény szereplő fogalommal [Tao törvény 4. § 23. pont].

Bejelentés az adóhatóság felé

Az Art a kapcsolt vállalkozások számára két esetben ír elő külön bejelentési kötelezettséget:

  • Készpénzfizetés esetén a fizetés napjától számított 15 napon belül kell az adóhatósághoz a vevőnek (a szolgáltatást igénybe vevőnek) – a vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemélyek kivételével – bejelentenie a kapcsolt vállalkozások között létrejött, 1 millió forintot meghaladó értékben teljesített készpénzszolgáltatást [ Art. 17. § (9) bekezdés a) pont].
  • Az adózónak a változás szabályai szerint be kell jelentenie az adóhatósághoz a kapcsolt vállalkozásnak minősülő másik személy nevét (elnevezését), székhelyét (telephelyét) és adóazonosító számát az első szerződéskötésüket követő 15 napon belül, valamint a kapcsolt vállalkozási viszony megszűnését a megszűnést követő 15 napon belül [Art. 23. § (4) bekezdés b) pont].

OLVASSA TOVÁBB  CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen egyéb eljárási szabályokra, áfa- és szja-előírásokra kell tekintettel lenni!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Olvassa el a szokásos piaci árról írt korábbi cikkeinket is!
Tao-ban így kell tekintettel lenni a szokásos piaci árra
Szokásos piaci ár: mikor és kinek kell nyilvántartást készítenie?
Szokásos piaci ár, transzferár: így csökkentheti társaságiadó-alapját

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Színházjegy elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink