hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tao-ban így kell tekintettel lenni a szokásos piaci árra

  • Pölöskei Pálné, okleveles adószakértő és okleveles könyvvizsgáló

A cikk azt szedi csokorba, hogy a társaságiadó-kötelezettséggel kapcsolatban mikor, milyen módon és következményekkel kell tekintettel lenni a kapcsolt vállalkozásoknak a szokásos piaci árra.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (tao-törvény) előírásai alapján módosítani kell az adóalapot, ha

  • kapcsolt vállalkozások nem piaci áron kötnek szerződést, megállapodást és ennek alapján az adózás előtti eredmény kisebb vagy nagyobb, mint a szokásos piaci ár alkalmazásával   lenne; e szabályt alkalmazni kell az alapítónak (kivéve, ha az alapítás az átalakulással, egyesüléssel, szétválással történik), a tőkét befogadó, a vagyont kiadó adózónak, továbbá a tagnak (részvényesnek) a jegyzett tőke, tőketartalék nem pénzbeli hozzájárulással történő teljesítése, emelése, a jegyzett tőke tőkekivonással történő leszállítása esetén, továbbá a jogutód nélküli megszűnéskor a nem pénzben történő vagyonkiadásra, valamint az osztalék nem pénzbeli vagyoni értékű juttatásként történő teljesítésére is, ha a többségi befolyással rendelkező vagy az alapítással ilyenné váló tag (részvényes) teljesíti a nem pénzbeli hozzájárulást, illetve részesedik a vagyonból [tao-törvény 18. § (1) és (6) bekezdés]; ennek meghatározásához az adózónak – meghatározott kivételekkel nyilvántartást kell készíteni a szokásos piaci árról a tao-törvény [tao-törvény 18. § (5) bekezdés] és a PM-rendelet [a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szóló 22/2009. (X. 16. ) PM-rendelet] szerint;

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen esetben kell még módosítani az adóalapot, mi a teendő a jogelődtől átvett veszteséggel, mikor határolható el az adóévi veszteség, ki igényelhet fejlesztési adókedvezményt, és még sok mást is megtudhat.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Honkongi szoftverszámla

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Külföldi napidíj mértéke

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ügyvezető megbízási jogviszony

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close