hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tao-ban így kell tekintettel lenni a szokásos piaci árra

  • Pölöskei Pálné, okleveles adószakértő és okleveles könyvvizsgáló

A cikk azt szedi csokorba, hogy a társaságiadó-kötelezettséggel kapcsolatban mikor, milyen módon és következményekkel kell tekintettel lenni a kapcsolt vállalkozásoknak a szokásos piaci árra.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (tao-törvény) előírásai alapján módosítani kell az adóalapot, ha

  • kapcsolt vállalkozások nem piaci áron kötnek szerződést, megállapodást és ennek alapján az adózás előtti eredmény kisebb vagy nagyobb, mint a szokásos piaci ár alkalmazásával   lenne; e szabályt alkalmazni kell az alapítónak (kivéve, ha az alapítás az átalakulással, egyesüléssel, szétválással történik), a tőkét befogadó, a vagyont kiadó adózónak, továbbá a tagnak (részvényesnek) a jegyzett tőke, tőketartalék nem pénzbeli hozzájárulással történő teljesítése, emelése, a jegyzett tőke tőkekivonással történő leszállítása esetén, továbbá a jogutód nélküli megszűnéskor a nem pénzben történő vagyonkiadásra, valamint az osztalék nem pénzbeli vagyoni értékű juttatásként történő teljesítésére is, ha a többségi befolyással rendelkező vagy az alapítással ilyenné váló tag (részvényes) teljesíti a nem pénzbeli hozzájárulást, illetve részesedik a vagyonból [tao-törvény 18. § (1) és (6) bekezdés]; ennek meghatározásához az adózónak – meghatározott kivételekkel nyilvántartást kell készíteni a szokásos piaci árról a tao-törvény [tao-törvény 18. § (5) bekezdés] és a PM-rendelet [a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szóló 22/2009. (X. 16. ) PM-rendelet] szerint;

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen esetben kell még módosítani az adóalapot, mi a teendő a jogelődtől átvett veszteséggel, mikor határolható el az adóévi veszteség, ki igényelhet fejlesztési adókedvezményt, és még sok mást is megtudhat.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakmunkástanuló utáni kedvezmény könyvelése

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Nemzetközi fuvar áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close