hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Számlaadat-szolgáltatás adómentes ingatlan-bérbeadásról: felülírhatja a NAV a törvényt?

  • dr. Kelemen László
5

A napokban jelent meg a NAV honlapján a „Gyakran ismételt kérdések a számlaadat-szolgáltatással, számlázással kapcsolatban” című tájékoztató, amely úgy tűnik, hogy rendezi azt (az Adózónán is hosszan tárgyalt) a bizonytalanságot, hogy az adómentes ingatlan-bérbeadásról kibocsátott számláról kell-e adatszolgáltatást teljesíteni vagy sem.

A korábbi NAV tájékoztatók nem fogalmaztak egyértelműen abban a tekintetben, hogy szükséges-e adatszolgáltatást teljesíteni ezen ügyletekről. Az adóhatósági megnyilvánulások azt a logikát követték, hogy mivel a kérdéses ügyletek vonatkozásában nem kötelező számlát kibocsátani, így ha nem számlát állít ki az adóalany, hanem „számviteli bizonylatot”, akkor nem szükséges az adatszolgáltatási kötelezettségnek megfelelni. Azt is tartalmazták a tájékoztatások, hogy lehetséges a számlázó rendszerből is kibocsátani a számviteli bizonylatot, sőt – egy kissé homályos okfejtéssel – a lent idézett tájékoztató odáig is eljutott, hogy akár „számla” megnevezést is tartalmazhat számviteli bizonylat:

Amennyiben bővebben tájékozódna az online számlaadat-szolgáltatás témában, vásárolja meg webináriumunkról készült videónkat!

„Nem esik adatszolgáltatási kötelezettség alá az olyan tárgyi adómentes ügylet bizonylata, amely ügylet tekintetében az adóalany számviteli bizonylat kibocsátásával mentesül a számlaadási kötelezettség alól. A »számla helyett« kibocsátott számviteli bizonylatnak nem kell megfelelnie az Áfa tv. előírásainak, így arra nem vonatkozik például a számlakibocsátási határidőre, a kötelező adattartalomra vonatkozó előírás. Tartalmazhat ugyanakkor »Számla« megnevezést, különös tekintettel arra, hogy a számla fogalmát nem kizárólag az Áfa tv. alkalmazza. A számlaadási és ezáltal a számlaadat-szolgáltatási kötelezettség alóli mentesülést nem befolyásolja az sem, ha a számviteli bizonylat előállítása számlázó programmal vagy számlanyomtatvány alkalmazásával történik. Fontos ugyanakkor az Áfa tv. szerinti számlák és az egyéb számviteli bizonylatok egyértelmű és utólag is bizonyítható módon való elkülönítése. (Számlázó programmal történő bizonylatkiállítás esetén a Számlarendelet lehetőséget ad a számlázó programmal előállított számviteli bizonylatok külön sorszámtartományban való kezelésére.)"

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja miként rendelkezik erről az áfatörvény, és mit ír a NAV a gyakran ismételt kérdésekben!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (5)
mmmlll

Az Áfa tv. főszabályként írja elő a számlakibocsátási/kiállítási kötelezettséget, ehelyett az "egyéb" számviteli bizonylat csak különös szabály, egy lehetőség. Tanulságos a NAV sajátos gondolatmenetének nyelvi-logikai alátámasztási kísérlete. Az állásfoglalás úgy indít, hogy: "Az adómentes ingatlan bérbeadást 2020. július 1-jétől kezdve sem kell számlával bizonylatolni, azt elégséges egyéb számviteli bizonylattal alátámasztani.", majd később: "...ehhez a szolgáltatásnyújtáshoz idén július 1-jétől nem kapcsolódik online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség. Ez akkor is így van, ha az előzőek ellenére mégis olyan bizonylatolási gyakorlatot folytat, hogy saját döntéséből fakadóan számlát állít ki számviteli bizonylatként.". Az ennek ellenére kifejezés azt sugallja, mintha az "egyéb" számviteli bizonylat lenne a főszabály és a számla kibocsátás/kiállítás a különös szabály.

Ruszin Zsolt

Jó látni, hogy egy volt minisztériumi vezető is egyetért velem.

Jó lenne, ha a minisztérium nem jogértelmezésekkel próbálná orvosolni az elhibázott jogszabályi szöveget, mert az kínos és káros. Inkább szélesebb szakértői kört vonjanak be a jogalkotás előkészítő munkálataiba, a "több szem, többet lát" elv mentén.

fendermania

A GYIK-et tovább olvasva az ingatlan bérbeadáshoz teljesen hasonló állásponton van a NAV az egyesületi tagdíj kérdésében. Azaz arról sem kell adatot szolgáltatni, még ha számlát is állít ki az egyesület a tagdíjról. Így nagyjából biztosan ki lehet mondani, hogy az adatszolgáltatási kötelezettség alóli mentesség valamennyi olyan tárgyi adómentes esetre kiterjed, amelyikről nem kell számlát kiállítani (pl. adómentes oktatás, biztosítási szolgáltatás). Ettől függetlenül fennáll az ellentmondás a törvény szövege és a NAV tájékoztató között.

Zsuzsa.71

akkor most már csak az a kérdés, hogy ha a tárgyi mentes bérbeadás mentesül az adatszolgáltatási kötelezettség alól (lévén, hogy áfát nem lehet levonni belőle) akkor az alanyimentes miért nem? abból se lehet áfát levonni...

papatimontankf

Sajnos már megszokottnak mondható a NAV önkényes jogértelmezése. Gondoljunk pl. arra, amikor az Áfa törvény szövegével ellentétesen azt az állásfoglalást adta ki a NAV, hogy nem kifogásolható (azaz szabályos) az a gyakorlat, hogy a számlával kísért készpénzes értékesítést nyugtaként is rögzítik a pénztárgépben, vagyis 1 áfa ügyletről egyidejűleg 2 áfa bizonylat is készül. Hogy ezt akkor miért tette, az világos: a több éves (inkább évtizedes) szabálytalan gyakorlatban való hallgatólagos cinkosságát szerette volna semmissé tenni. Ennek ékes bizonyítéka az, hogy a közelmúltban már ő maga is azt hangoztatja, hogy ezt a gyakorlatot nem szabad tovább folytatni (miközben a törvény szövege e tekintetben változatlan maradt!!). De hogy ezt a mostani állásfoglalást miért és miért ilyen szövegezésben tette közzé, számomra (jelenleg) még érthetetlen.

papattila

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Végkielégítés

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Nyíltvégű pénzügyi lízing lezárás

Nagy Norbert

adószakértő

Különbözeti áfa évközi választása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close