hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megjelent! Online adatszolgáltatás szabályai 2020. július 1-jétől – videó

  • adozona.hu

Megjelent az Adózóna az online számlaadat-szolgáltatásban július 1-jétől hatályba lépő változásokról szóló webinárium teljes anyagának videófelvétele!

A tavaly decemberben elfogadott adócsomag két lépcsőben (2020. július 1. és 2021. január 1.) szélesíti ki az adóalanyoknak a számlákhoz kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettségét. Az online számlaadat-adatszolgáltatásra kötelezett adózóknak mind technikailag, mind szakmailag fel kell készülniük a változásokhoz kapcsolódó feladatokra, amelyek többek között a vonatkozó ügyleti kört, valamint a beküldendő adatokat is érintik. A nem megfelelően teljesített adatszolgáltatás komoly szankciós kockázatot jelent. Az adatszolgáltatás teljesítésének ellenőrzését az adóhatóság továbbra is kiemelten kezeli. 

Szakértőnk, Bonácz Zsolt bejegyzett adószakértő a webináriumon ismertette a legfontosabb tudnivalókat, így például a következőket:

1. számla kötelező adattartalmának módosulása;
2. az adatszolgáltatásra kötelezettek körének bővülése;
3. hatályba léptető rendelkezések ismertetése;
4. korrekciós (módosító, érvénytelenítő) számlákra vonatkozó szabályok;
5. előleg beszámítását tartalmazó végszámlára vonatkozó új szabályok;
6. áfamentes ügyletekről kiállított számlák kezelése;
7. fordított adózás hatálya alá tartozó ügyletről kiállított számlák kezelése;
8. különbözet szerinti adózással kibocsátott számlák kezelése;
9. alanyi adómentes vállalkozások adatszolgáltatási kötelezettsége;
10. konzultáció.

A webinárium résztvevőinek lehetősége volt kérdéseket intézni előadónkhoz, melyeket szakértőnk az előadást követően válaszolt meg. A videó a résztvevők által feltett kérdéseket és szakértői válaszokat is tartalmazza.

Most 10% kedvezménnyel, 4941 Ft + áfa áron vásárolhatja meg az előadást.

MEGVÁSÁROLOM

A webináriumot 2020. június 23-án rendeztük meg, így a videófelvétel is az ekkor hatályban levő jogszabályi környezetnek megfelelő információkat tartalmazza. Az azóta bekövetkezett változásokról kérjük tájékozódjon az Adózónán! A webinárium időpontját követően a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megítélése az alábbiak kapcsán változott, így erre itt is felhívjuk a figyelmet.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) 85. §-a sorolja fel azokat a tevékenységeket, amelyek közérdekű jellegükre tekintettel adómentesek.

Az Áfa tv. 86. §-a sorolja fel azokat a tevékenységeket, amelyek egyéb speciális jellegükre tekintettel élveznek adómentességet.

2020. július 1-jétől az Áfa tv. 85. §-a és 86. §-a szerint adómentes ügyletek egy részénél [ezeket az Áfa tv. 165. § (1) bekezdés a) pontja sorolja fel – többek között áfamentes ingatlan bérbeadást is] számla helyett számviteli bizonylatot lehet kiállítani.

Ha az ügylet teljesítője él ezzel a lehetőséggel, akkor számla helyett számviteli bizonylatot állíthat ki. A számviteli bizonylatra nem vonatkoznak az Áfa tv. számlára vonatkozó rendelkezései (pl. a számviteli bizonylaton nem kell az Áfa tv. 169. §-ában foglalt adatokat – így céges vevőnél annak adószámát – feltüntetni).

A NAV megítélése szerint a számviteli bizonylat kiállítható „Számla” megnevezéssel, mivel a számla fogalmát nem kizárólag az Áfa tv. alkalmazza, tehát a nyomdai úton előállított számlatömbből kiállított kézi számlát és a számlázó programmal kiállított számlát is számviteli bizonylatnak kell tekinteni, ha az Áfa tv. 165. § (1) bekezdés a) pontjában említett ügyletről állítják ki.

A számlázó programmal „Számla” megnevezéssel kiállított számviteli bizonylatot mindenképpen el kell különíteni a normál (azaz számviteli bizonylatnak nem tekinthető) számláktól. Ez biztosítható oly módon, hogy ezeket elkülönített sorszámtartományban állítják ki. Ezáltal biztosítható, hogy a számviteli bizonylatként funkcionáló számlák nem keverednek a normál (azaz számviteli bizonylatnak nem tekinthető) számlákkal.

Az Áfa tv. 85. és 86. §-a alapján adómentes ügyletek egy részénél [amelyeket az Áfa tv. 165. § (1) bekezdés a) pontja nem tartalmaz] számviteli bizonylat kiállításával nem lehet mentesülni a számlázási kötelezettség alól. Ennek következtében az online adatszolgáltatási kötelezettség is fennáll, ha a számlát belföldi adóalany vevő részére belföldön teljesített ügyletről állították ki. Ezek közé tartozik többek között az egyéb oktatás, amelynek tartalmát az Áfa tv. 85. § (2) bekezdése határozza meg, és amely a 85. § (1) bekezdés i) vagy j) pontja alapján mentesek az áfa alól.

A videófelvétel a július 23-án megtartott webinárium teljes anyagát tartalmazza. Tekintse meg rövid ajánlónkat!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close