Élelmiszerbolti utalvány a dolgozóknak: így lehet adni és elszámolni

  • adozona.hu

Hogyan lehet elszámolni a cég dolgozóinak vett élelmiszerbolti utalványt? – kérdezte az Adózóna olvasója. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "A Lidl lehetőséget biztosít magánszemélyeknek és cégeknek ajándékutalvány vásárlására, különféle címletekben. »Az utalvány nem névre szóló, mindenkori birtokosa által az utalvány az érvényességi idején belül – megvásárlástól számított 3 év – mindenkori egyenlege erejéig használható, bármely Lidl magyarországi üzletben. A Lidl a magyarországi üzleteiben az utalványt bármely termék megvásárlására fizetési eszközként elfogadja.« »Vevő tudomásul veszi, hogy az utalvány megvásárlásakor a feltöltés ellenértékéről a Lidl az áfatörvény 13. § (3) bekezdés, 259. § 15. pont értelmében számlát vagy egyszerűsített számlát nem állít ki, mivel a feltöltés nem minősül szolgáltatásnyújtásnak. Az utalványbirtokos az utalvánnyal történő vásárlásai során jogosult a Lidl magyarországi üzleteiben egyszerűsített készpénzfizetési számlát kérni.« A kérdés arra irányul, ha a cég vásárol havi 300 000 Ft értékben ezekből az utalványokból, akkor ezt hogyan tudja elszámolni? Továbbá, ha ezeket a nem névre szóló utalványokat szétosztja a dolgozóknak, akik tetszőleg terméket vásárolnak, keletkezik-e bámilyen fizetendő teher akár a cégnél, akár a dolgozónál? Ha a vásárlások során a társaság mindig kér a cégre készpénzfizetési számlát, azt hogyan lehet beletenni a könyvelésbe, ha bármire elkölthető ez az utalvány?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az áfatörvény 18/B § (1) bekezdése szerint többcélú utalvány ellenérték fejében történő átruházása, átengedése nem minősül termékértékesítésének, szolgáltatásnyújtásának. Ennek megfelelően a többcélú utalvány kibocsátása, értékesítése nem keletkeztet adóztatandó tényállást, így adófizetési kötelezettséget sem.

A többcélú utalványok esetében az adófizetési kötelezettség azok beváltásakor (azzal történő fizetés esetén) keletkezik, vagyis, amikor az utalványt ellenértékként (részellenértékként) elfogadó adóalany a többcélú utalvány ellenében terméket értékesít, szolgáltatást nyújt.

A fentieknek megfelelően a többcélú utalványról nem kell számlát kiállítani, arról elegendő számviteli bizonylatot (nem adóügyi bizonylatot) készíteni.

A munkavállaló részére átadott ajándékutalványok esetében adófizetési kötelezettség keletkezik az alábbiak szerint.

Csekély értékű utalvány [figyelemmel az Szja tv. 69. § (3) bekezdésben foglaltakra] esetén a juttatás egyes meghatározott juttatásnak minősül. Ebben az esetben az átadott érték 1,18-szorosa után 15 százalék személyi jövedelemadót és 15,5 százalék szocho-t kell fizetni a munkáltatónak. Az ezt meghaladó mértékű juttatás jövedelemként adózik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Hipanyilatkozat – kapcsolt vállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Katás ügyvéd számlázása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close