Élelmiszerbolti utalvány a dolgozóknak: így lehet adni és elszámolni

  • adozona.hu

Hogyan lehet elszámolni a cég dolgozóinak vett élelmiszerbolti utalványt? – kérdezte az Adózóna olvasója. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "A Lidl lehetőséget biztosít magánszemélyeknek és cégeknek ajándékutalvány vásárlására, különféle címletekben. »Az utalvány nem névre szóló, mindenkori birtokosa által az utalvány az érvényességi idején belül – megvásárlástól számított 3 év – mindenkori egyenlege erejéig használható, bármely Lidl magyarországi üzletben. A Lidl a magyarországi üzleteiben az utalványt bármely termék megvásárlására fizetési eszközként elfogadja.« »Vevő tudomásul veszi, hogy az utalvány megvásárlásakor a feltöltés ellenértékéről a Lidl az áfatörvény 13. § (3) bekezdés, 259. § 15. pont értelmében számlát vagy egyszerűsített számlát nem állít ki, mivel a feltöltés nem minősül szolgáltatásnyújtásnak. Az utalványbirtokos az utalvánnyal történő vásárlásai során jogosult a Lidl magyarországi üzleteiben egyszerűsített készpénzfizetési számlát kérni.« A kérdés arra irányul, ha a cég vásárol havi 300 000 Ft értékben ezekből az utalványokból, akkor ezt hogyan tudja elszámolni? Továbbá, ha ezeket a nem névre szóló utalványokat szétosztja a dolgozóknak, akik tetszőleg terméket vásárolnak, keletkezik-e bámilyen fizetendő teher akár a cégnél, akár a dolgozónál? Ha a vásárlások során a társaság mindig kér a cégre készpénzfizetési számlát, azt hogyan lehet beletenni a könyvelésbe, ha bármire elkölthető ez az utalvány?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az áfatörvény 18/B § (1) bekezdése szerint többcélú utalvány ellenérték fejében történő átruházása, átengedése nem minősül termékértékesítésének, szolgáltatásnyújtásának. Ennek megfelelően a többcélú utalvány kibocsátása, értékesítése nem keletkeztet adóztatandó tényállást, így adófizetési kötelezettséget sem.

A többcélú utalványok esetében az adófizetési kötelezettség azok beváltásakor (azzal történő fizetés esetén) keletkezik, vagyis, amikor az utalványt ellenértékként (részellenértékként) elfogadó adóalany a többcélú utalvány ellenében terméket értékesít, szolgáltatást nyújt.

A fentieknek megfelelően a többcélú utalványról nem kell számlát kiállítani, arról elegendő számviteli bizonylatot (nem adóügyi bizonylatot) készíteni.

A munkavállaló részére átadott ajándékutalványok esetében adófizetési kötelezettség keletkezik az alábbiak szerint.

Csekély értékű utalvány [figyelemmel az Szja tv. 69. § (3) bekezdésben foglaltakra] esetén a juttatás egyes meghatározott juttatásnak minősül. Ebben az esetben az átadott érték 1,18-szorosa után 15 százalék személyi jövedelemadót és 15,5 százalék szocho-t kell fizetni a munkáltatónak. Az ezt meghaladó mértékű juttatás jövedelemként adózik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalékelőleg előző év

Szipszer Tamás

adószakértő

Könyvelői felelősség

Szipszer Tamás

adószakértő

Kft. tevékenységének szünteltetése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close