hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Otthonfelújítási támogatás: mit lehet tenni, ha megszűnt a számlakiállító adószáma?

  • Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának igazgatója

December 31-éig van lehetőség igényelni a családok otthonfelújítási támogatását. Minden a magyar áfatörvény hatálya alá tartozó, így akár külföldi cégtől kapott számla is elszámolható lehet a támogatás igénylésekor. De mit lehet tenni, ha időközben megszűnt a számlát kiállító cég magyar adószáma?

A gyermeket nevelő családok által 2021. január 1. után végzett felújítások esetében – a megfelelő feltételek teljesülése esetén – a felújítási költségek fele támogatásként visszaigényelhető a Magyar Államkincstártól. A sikeres pályázat egyik alapvető feltétele a költségek megfelelő számlákkal történő alátámasztása. Azon túl, hogy a támogatás igénylőjének nem szerepelhet adószáma a számlán, hiszen magánszemélyként kell végeznie a felújítást, szintén fontos kritérium, hogy a számlán szereplő értékesítésnek a magyar áfatörvény hatálya alá kell tartoznia.

Mik a támogatáshoz benyújtandó számlákkal szembeni követelmények?

A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásának feltételeit a 518/2020. kormányrendelet (a továbbiakban: kormányrendelet) határozza meg, amely 5. paragrafusának (1) bekezdése alapján a számlával igazolt felújítási költségek 50 százaléka, de legfeljebb 3 millió forint igényelhető támogatásként.

Az tehát egyértelműen kiderül a kormányrendeletből, hogy minden elszámolt költséget számlával kell igazolni. A rendelet 7. paragrafusa rögzíti részletesen a számlákkal szemben támasztott követelményeket, amelyek szerint a támogatásigénylésnél az építési tevékenységek teljesítését igazoló számlaként

a) az igénylő – együttes igénylés esetén az igénylők egyike – saját nevére szóló,

b) az általános forgalmi adóról szóló törvény hatálya alá tartozó termékértékesítésről, illetve szolgáltatásnyújtásról kiállított, és

c) a felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatok tekintetében egy vagy több, a vállalkozási szerződés vagy szerződések szerinti vállalkozó által kiállított

olyan számla fogadható el, amelyről a vállalkozó a vállalkozási szerződésben nyilatkozott, hogy az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 10. számú mellékletének 1. pontja szerinti adatszolgáltatási kötelezettségét teljesíti.

Az említett online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség – bizonyos kivételekkel – azon számlákra vonatkozik, amelyeket az áfatörvény 158/A paragrafusában foglaltak szerint kell kiállítani.

A támogatás az 5 százalékos áfamértékkel kiállított számla vonatkozásában nem vehető igénybe. Ebből következően az alanyi adómentes és a 27 százalékos áfamértéket tartalmazó számlák elszámolhatók.

A támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50 százalékos arányban szerepelhetnek.

A felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatokat végző vállalkozó által kiállított számla csak akkor fogadható el, ha a vállalkozó az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa, vagy gazdálkodó szervezet esetében az igénylő vagy az igénylő közeli hozzátartozója vagy élettársa annak nem tagja, munkavállalója vagy vezető tisztségviselője. Együttes igénylés esetén e bekezdés rendelkezéseit mindkét igénylőnek teljesítenie kell.

A rendelet hatályos szabályai szerint csak a 2021. január 1. és a 2022. december 31. közötti teljesítési időpontú számlák fogadhatók el.

A kérelemhez benyújtott számláknak az építési tevékenységekhez szükséges anyagok költségeit, illetve a vállalkozási szerződés szerinti felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatokat kell tartalmaznia (kormányrendelet 9. paragrafus (3) bekezdésének b) pontja.

Vállalkozási szerződés csak olyan kivitelezővel köthető, amely a szerződéskötéskor szerepel a működő adóalanyok állami adóhatóságnál vezetett nyilvántartásában (kormányrendelet 9. paragrafusának (5) bekezdése).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mit jelent ez a gyakorlatban, mikor számolható el egy külföldi cég által kiállított számla, s hogyan lehet igazolni egy már megszűnt adószám korábbi érvényességét!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Mérlegbeszámoló tipusa

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ingyenes szolgáltatás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink