hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Online számlaadat-szolgáltatás határon átnyúló ügyletek önszámlázásakor

  • Kelemen László – Lunczer Katalin

Cikksorozatunk utolsó részében megvizsgáljuk, hogy milyen esetekben merülhet fel online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség a határon átnyúló ügyleteknél.

A meghatalmazottként történő számlakiállítás tapasztalataink szerint számos problémát vet fel. Három részből álló cikksorozatunkban ezen kérdésekkel foglalkozunk. Korábbi két cikkünkben a számlakibocsátási kötelezettség jogszabályi feltételeit tekintettük át, valamint bemutattuk, hogy melyik ország számlázási szabályait kell alkalmazni a számla kiállítására a határon átnyúló ügyletek esetén.

2021. január 4-étől az adóalanyok online számlaadat-szolgáltatási kötelezettsége már nemcsak a belföldön nyilvántartásba vett áfaalany vevők részére kiállított számlákra terjed ki, hanem az áfatörvény 10. melléklete és a NAV által kiadott tájékoztató szerint minden olyan számlára, amire az áfatörvény szabályai alkalmazandók.

Számos kérdést vet fel, hogy hogyan teljesíthető az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség önszámlázás esetén, ha a számlát az ügyletet teljesítő fél helyett meghatalmazottként a vevő állítja ki. Önszámlázás esetén a számla a meghatalmazott számlázó programjával kerül kiállításra, az adatszolgáltatási kötelezettség azonban a számlakibocsátási kötelezettség átvállalásával nem száll át a meghatalmazottra, annak teljesítésére továbbra is a termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást teljesítő adóalany kötelezett. A NAV által kiadott tájékoztatásoknak megfelelően a fenti esetben a meghatalmazottként eljáró vevő számlázó rendszeréből teljesíthető az adatszolgáltatás az ügyletet teljesítő adóalany nevében és az általa igényelt technikai felhasználói azonosító alkalmazásával. A meghatalmazottként eljáró vevő számlázó rendszerének tehát alkalmasnak kell lennie az adatszolgáltatás teljesítésére.

Különösen érdekes kérdések merülnek fel, amennyiben az önszámlázásra határon átnyúló termékértékesítésekhez, szolgáltatásnyújtásokhoz kapcsolódóan kerül sor. Cikksorozatunk előző részében azt vizsgáltuk, hogy melyik ország számlázási szabályai alkalmazandók a számla kiállításra. A fordított adózás alá eső határon átnyúló ügyletek esetén az önszámlázás tényétől is függ, hogy melyik tagállam számlázási szabályai alkalmazandók.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben példákon keresztül mutatjuk be, hogy határon átnyúló ügyletek önszámlázása esetén mikor, kinek keletkezik online számlaadat-szolgáltatási kötelezettsége!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Hotelköltségek adózása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Osztalék elengedése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Kölcsön elengedése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs