hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Még mindig óriási bevételkiesést okoznak az áfacsalások az EU-ban

  • BruxInfo

Az uniós tagállamok összesen 137 és fél milliárd euró áfabevételtől estek el 2017-ben – derül ki egy, az Európai Bizottság által közzétett tanulmányból. Magyarországon 14 százalékra, azaz 585 milliárd forintra becsülik az áfakiesés mértékét.

Az Európai Bizottság által a minap közzétett tanulmányból kiderül, hogy az uniós tagállamok 2017-ben összesen 137 milliárd euró áfabevételtől estek el. 

Az áfakiesés (azaz a várt áfabevétel és a ténylegesen beszedett áfa különbözete) az utóbbi években némileg csökkent ugyan, de még mindig tetemes. Ez Brüsszel szerint azt jelzi, hogy az uniós áfaszabályokat teljeskörűen meg kell reformálni – ahogy azt a Bizottság már 2017-ben is javasolta –, a tagállamoknak pedig szorosabban együtt kell működniük egymással annak érdekében, hogy az áfacsalást visszaszorítsák, és az áfaszabályozást a jogszerű üzleti és kereskedelmi tevékenységek szolgálatába állítsák. 

„Az áfarés csökkentése 2017-ben többek között a kedvező gazdasági környezetnek és egyes rövid távú uniós intézkedéseknek volt köszönhető. Ahhoz azonban, hogy jelentősebb előrelépést érjünk el és megszüntessük az adókijátszást, az áfarendszert mélyrehatóan meg kell reformálni. A végleges, vállalkozásbarát áfarendszerre irányuló javaslataink továbbra is napirenden vannak. A tagállamok nem engedhetik meg maguknak, hogy ölbe tett kézzel várjanak, miközben a körhintacsalás és a rendszer következetlenségei miatt milliárdokat veszítenek” – nyilatkozta Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos.

Mint arra a Bizottság rámutat, az áfarés annak a fokmérője, mennyire hatékonyak az áfabefizetésre és az adószabályoknak való megfelelésre vonatkozó intézkedések az egyes tagállamokban, hiszen képet ad az adócsalás, az adókijátszás, az adókikerülés, a csőd, a fizetésképtelenség, valamint a számítási hibák okozta adóbevétel-kiesés mértékéről.

2017-ben az áfarés Romániában volt a legnagyobb, ahol a várt áfabevétel 36 százaléka nem folyt be az államkasszába. Romániát Görögország (34 százalék) és Litvánia (25 százalék) követte a sorban. 

Az áfakiesés Svédországban, Luxemburgban és Cipruson volt a legkisebb: ezek az országok tervezett áfabevételüknek mindössze 1 százalékától estek el. Magyarországon az áfarés mértéke 2017-ben 14 százalék (585,15 milliárd forint) volt.

Uniós szinten az áfahiány 2017-ben az összes uniós áfabevétel 11,2 százalékát, míg 2016-ban a 12,2 százalékát tette ki. Az áfabevétel-kiesés immár az ötödik éve mutat csökkenő tendenciát az EU-ban. 

Az egyes tagállamok teljesítménye ugyanakkor továbbra is jelentősen eltér egymástól. Az áfabevétel-kiesés mértéke három tagállamban – Görögországban (2,6 százalék), Litvániában (1,9 százalék) és Németországban (0,2 százalék) – nőtt, a többi 25-ben viszont csökkent. Utóbbiak közé tartozik Magyarország is, ahol 2016-hoz képest egy százalékpontos, a 2013-as áfaréshez (21 százalék) képest pedig összesen 7 százalékpontos csökkenés tapasztalható – mutat rá közleményében a testület. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő – nemleges nyilatkozattétel

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Teljesítési dátum

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X