Magyar cég külföldön szolgáltat: szja-, áfa-, biztosítási és bejelentési szabályok

  • adozona.hu

Magyarországi székhelyű vállalkozás pár hétig Angliában nyújtana szolgáltatást, milyen áfa-, szja-, biztosítási bejelentési szabályok vonatkoznak rá? – kérdezte olvasónk. Horváthné Szabó Beáta és dr. Kelemen László adószakértők válaszoltak.

OLVASÓNK KÉRDÉSE:

Adott egy magyar adószámmal rendelkező, magyarországi székhelyű vállalkozás (nyelviskola), amely egy angliai partnerének – szerződés keretén belül – szolgáltatást nyújtana minimum kettő, maximum hat hétig, a teljesítés helye Anglia (harmadik ország). A szolgáltatási tevékenység: egy nyári tábor keretén belül programok gyerekeknek angol nyelven (sport, ügyességi játékok stb.), illetve nyelvoktatás. Kérdések: az áfatörvény szerint az áfa vonatkozásában mi a helyes eljárás? Lévén, hogy nem tagállam, szóba jön-e az OSS egyablakos rendszer? Ezt a szolgáltatást saját, megbízási vagy munkaszerződéssel rendelkező munkavállalóival kiküldetés keretén belül teljesítheti-e a nyelviskola? A kiküldetés adózási vonzata hogyan alakulna? A kiküldetéshez szükséges az A1-es igénylőlap a magánszemélyeknek, lévén, hogy nem tagállamról, hanem Angliáról van szó? Bármilyen bejelentési kötelezettségük van a magánszemélyeknek a NAV/NEAK felé?

SZAKÉRTŐINK VÁLASZA:

Az általános forgalmi adózásra vonatkozó kérdésekre dr. Kelemen László jogász, adószakértő válaszolt. A kérdésben ismertetett szolgáltatás nyújtása egy magyar adóalany által az angol partnernek történik (forgalmi adózásban az számít, hogy ki rendeli meg a szolgáltatást, nem az, hogy ki annak a haszonélvezője). Az ügylet teljesítési helye mindenképpen az Egyesült Királyság, ha a szolgáltatást igénybe vevő adóalany, akkor a főszabály alapján (az igénybe vevő székhelye szerint), ha a szolgáltatást igénybe vevő nem adóalany, akkor pedig az áfatörvény 43. paragrafus (1) bekezdésének d) pontja alapján.

Ha adóalany a megrendelő, akkor a fordított adózás szabályai szerint vallja be az áfát az Egyesült Királyságban, ha a megrendelő nem adóalany, akkor a szolgáltatás nyújtójának a brit jogszabályok szerint kell teljesíteni az adófizetési kötelezettséget, az OSS rendszer ebben az esetben nem alkalmazható.

A személyi jövedelemadózást, illetve a bejelentési kötelezettséget érintő kérdésekre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt. Szja szempontjából nincs akadálya, hogy a munkavállalók, megbízottak kiküldetésben végezzék ezt a munkát külföldön. Az Egyesült Királysággal megkötött kettős adóztatást kizáró egyezmény 14. cikke értelmében, ha a munkavégzés munkaviszony alapján történik, akkor az a díjazás, amelyet egy magyar illetőségű személy a Nagy-Britanniában gyakorolt munkaviszonyra tekintettel kap, csak Magyarországon adóztatható, ha:

a) a kedvezményezett a másik államban nem tartózkodik egyfolytában vagy megszakításokkal összesen 183 napnál hosszabb időszakot az adott pénzügyi évben kezdődő vagy végződő bármely tizenkét hónapos időtartamon belül; és

b) a díjazást olyan munkaadó fizeti, vagy azt olyan munkaadó nevében fizetik, aki nem belföldi illetőségű a másik államban; és

c) a díjazást nem a munkaadónak a másik államban lévő telephelye viseli.

A b) pont tekintetében az angol fogadó cégnél kell vizsgálni, hogy a szóban forgó nyelviskola gazdasági munkáltatónak minősül-e. Ha igen, akkor a jövedelem ott adóztatható, egyébként valószínűleg Magyarországon marad az adóztatás joga.

Önálló munkavégzésre vonatkozóan nincs külön cikkely az egyezményben, ezért a megbízási jogviszonyban dolgozók jövedelme Magyarországon  adózik.

Nagy-Britannia a kereskedelmi és együttműködési megállapodás szerint továbbra is alkalmazza az unióban érvényes szociális biztonságra vonatkozó rendelkezéseket. Ennek alapján a kiküldetésben dolgozók esetében A1 igazolást kell kérni, annak érdekében, hogy a tb-kötelezettség ne a munkavégzés helyén merüljön fel. Javasolt tanulmányozni az A1 nyomtatvány igénylésére vonatkozó útmutatót. Adóval kapcsolatosan más bejelentési kötelezettség nem merül fel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett átalakulás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Kkv-besorolás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Céltartalék követelésre

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs