hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lakóingatlanhoz kapcsolódó garázs, gépkocsibeálló áfája

  • dr. Juhász Péter jogász, adószakértő, HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Az áfatörvény szerinti új építésű – társasházi – lakóingatlanok kivitelezése során a lakóingatlanokhoz kapcsolódóan sok esetben önálló helyrajzi számmal azonosított garázst, illetve az ingatlan alapját képező, közös tulajdonban álló telken úgynevezett felszíni – tehát az épületen kívüli, önálló helyrajzi számmal nem rendelkező – gépkocsibeállót (tulajdonképpen egy felfestett gépkocsi-megállóhely) is építenek, amelyeket – pontosabban azok kizárólagos használati jogát – a lakóingatlanok vevői jogosultak megvásárolni.

Utóbbi esetben a vevők az általuk megkötendő adásvételi szerződések keretében

– egyrészt megvásárolják a külön tulajdonukba kerülő társasházi ingatlant, azaz lakást, amelyhez immanens módon hozzákapcsolódik a közös tulajdon – társasházi alapító okiratban megállapított – meghatározott hányada is (aminek tehát részét képezi az a telek, földrészlet is, amelyen a társasház áll, és amelyen felszíni gépkocsibeállót alakítanak ki),

– másrészt megvásárolják a – közös tulajdonú – telken kialakított felszíni gépkocsibeálló kizárólagos használati jogát.

Az ingatlanfejlesztők oldalán ugyanakkor kérdésként merülhet a felszíni gépkocsibeállók értékesítésére irányuló ügyletek áfa szempontjából vett helyes adójogi kezelése, így különösen az ezen ügyleteknél alkalmazandó helyes áfakulcs mértéke, és kifejezetten az az áfatörvény 3. számú melléklet I. részének 50-51. pontjai szerinti 5 százalékos adómérték alkalmazhatósága.

Hallgassa meg az Adózóna Heuréka! podcastsorozatának 3. részét: ingatlanáfa-változások 2023-tól?

Az áfatörvény 82. paragrafusának (2) bekezdésében, valamint a 3. számú melléklet I. részének 50-51. pontjában és az 59. pontjában foglalt szabályok értelmében kedvezményes 5 százalékos adómérték alkalmazandó

– az áfatörvény 86. paragrafus (1) bekezdés j) pontjának ja), jb) vagy jc) alpontja alá tartozó, többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított, 150 négyzetmétert meg nem haladó összes hasznos alapterületű lakásnak, valamint a 300 négyzetmétert meg nem haladó összes hasznos alapterületű egylakásos lakóingatlannak az értékesítésére; továbbá

– az épített környezet átalakításáról és védelméről szóló, 1997. évi LXXVIII. törvényben (Étv.) meghatározott rozsdaövezeti akcióterületen található földrészleten létesített többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított, 150 négyzetmétert meg nem haladó összes hasznos alapterülettel rendelkező, az áfatörvény 86. § (1) bekezdés j) pontjának ja), jb) vagy jc) alpontja alá tartozó lakás értékesítésére irányuló ügyletek esetében.

Az áfatörvény 259. paragrafusának 12. pontja értelmében az áfatörvény alkalmazásában lakóingatlannak tekintendő a lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan – azzal, hogy nem minősül lakóingatlannak a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség, még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült, így különösen a garázs (a műhely, az üzlet, a gazdasági épület).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben ismertetjük a többlakásos lakóingatlanokban kialakított garázsra, gépkocsibeállóra vonmatkozó áfaszabályokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vadászkutya könyvelése vadásztársaságnál

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Egyéni vállalkozás bevétele

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5