Internetes kereskedelem áfakérdései

  • dr. Kelemen László

A közösségi szabályok implementációjával 2021 júliusától hazánkban is módosulni fog a webshopos értékesítésekre vonatkozó forgalmi adózási szabályozás. A jelenlegi szabályok rövid áttekintését követően összefoglaljuk, hogy milyen változásokra lehet számítani 2021 júliusától.

A jelenlegi szabályozás

Az internetes kereskedelem kapcsán elsőként el kell különíteni az elektronikus szolgáltatásokat és a csomagküldő kereskedelmet.

Az elektronikus szolgáltatások esetén nemcsak a megrendelés, hanem a szolgáltatás teljesítése is elektronikus úton történik. Ezen szolgáltatások esetén a teljesítési hely a megrendelő székhelyéhez/telephelyéhez, illetve nem adóalany megrendelő esetén a letelepedéséhez (szokásos tartózkodási helyéhez) kapcsolódik. Azaz ezen szolgáltatásoknál (főszabály szerint) már jelenleg is ott kell adót fizetni, ahol a szolgáltatást a magánszemély megrendelők „elfogyasztották”.

Annak érdekében, hogy a nem adóalanyoknak nyújtott szolgáltatásokra vonatkozó adófizetési kötelezettséget megkönnyítsék, ezen ügyleteket nyújtó adóalanyok részére nyitva áll a lehetőség, hogy a MOSS rendszeren keresztül teljesítsék adózási kötelezettségüket.

Az internetes kereskedelem (pontosabban az áfatörvény 12/B §-a szerint: távértékesítés) áfaszabályainak átdolgozásával a fenti elvek (fogyasztás helye szerinti adófizetési kötelezettség) kerültek figyelembe vételre, azaz leegyszerűsítve: az új szabályok hatályba lépésével az elektronikus úton nyújtott szolgáltatások szabályainak a csomagküldő kereskedelemre való implementálása fog megtörténni.

Olvassa el az Adózóna 2021-es változásokkal kapcsolatos egyéb írásait, valamint a HVG Adó 2021 különszámát is!
Ahhoz azonban, hogy az új szabályok alkalmazhatóak legyenek, számos részterület újragondolása vált szükségessé. Jelen cikkben elsőként a közösségen belüli, majd a közösségen kívülről történő kereskedelemre vonatkozó szabályokat elemezzük. Ezt követően ismertetjük az online platformokra vonatkozó áfaszabályokat.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megismerje a közösségen belüli értékesítésre, az import távértékesítés ügyletekre, valamint az online platformokra vonatkozó szabályokat!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Hipanyilatkozat – kapcsolt vállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Katás ügyvéd számlázása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close