31 találat a(z) internetes kereskedelem cimkére

Internetes kereskedelem áfakérdései Cikk

A közösségi szabályok implementációjával 2021 júliusától hazánkban is módosulni fog a webshopos értékesítésekre vonatkozó forgalmi adózási szabályozás. A jelenlegi szabályok rövid áttekintését követően összefoglaljuk, hogy milyen változásokra lehet számítani 2021 júliusától.

Bírság jár a más országban árultnál silányabb minőségű termék értékesítéséért Cikk

Törvényjavaslatot nyújtott be a kormány a parlament elé, amelyben módosítaná a fogyasztóvédelemmel összefüggő egyes törvényi rendelkezéseket. A egyik sarkalatos pont, amely rögzíti, hogy megtévesztőnek számít az a gyakorlat, amikor az egyik tagállamban ugyanazon márkanév alatt silányabb minőségű árut értékesítenek a kereskedők, mint a másikban. Új feketelistás eset, ha a vállalkozás az e-kereskedelem és szolgáltatásnyújtás terén (a közösségi médiában) olyan fogyasztói értékeléseket közöl, amelyek nem valósak

Internetes kereskedelem: 4,7 milliárd forintos csalással gyanúsít a NAV Cikk

Egy internetes kereskedelemben érdekelt szervezetet azzal gyanúsít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy az EU-s áfaszabályok kijátszásával 4,7 milliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek – tájékoztatta a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense csütörtökön az MTI-t.

Így változott a kiskereskedelmi üzletek forgalma Cikk

2019. decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 6,7, naptárhatástól megtisztítva 6,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2019-ben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 6,0 százalékkal volt nagyobb az előző évinél, olvasható a KSH gyorstájékoztatójában.

Csodát ígérő termékek a webshopokban, fellépett a hatóság Cikk

Eredményesen lép fel a fogyasztóvédelmi hatóság az e-kereskedelemben a megtévesztő termékeket értékesítő webáruházakkal szemben a fogyasztók érdekében – jelentette ki sajtótájékoztatón Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

Szabadon lehet rendelni a neten, tilos az ország szerinti kizárás Cikk

A jövőben a fogyasztók szabadon választhatnak, honnan rendelnek a neten, tagadhatják meg tőlük a vásárlást, és nem irányíthatják át őket az online kereskedők más weboldalakra – erről szóló jogszabályt szavazott meg mai plenáris ülésén az Európai Parlament (EP).

Kiemelten ellenőrzi az internetes kereskedelmet a fogyasztóvédelem Cikk

A hagyományos fogyasztóvédelmi ügyek, a jótállás és szavatosság mellett idén is a webáruházak, valamint a termékbemutatók ellenőrzése lesz a fogyasztóvédelem legjelentősebb feladata – mondta Keszthelyi Nikoletta, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 reggeli műsorában.

Reklámadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Internetes kiskereskedelemmel foglalkozik cégünk, így naponta rengeteg csomagot adunk fel. Cégünket megkereste egy ruhákat forgalmazó vállalkozás, hogy úgy hirdessük a termékeiket, hogy a csomagjainkba rakjuk bele az ő prospektusaikat, melyeken az ő elérhetőségük és akcióik szerepelnek. A kérdésem az lenne, hogy ez is reklámtevékenységnek minősül-e, és kell-e ezután reklámadót fizetnünk? A törvényben nem látok olyan kitételt, hogy ilyen esetben is fizetni kellene... A törvény 2. § (1) bekezdés 7) pontja értelmében Adóköteles a) a médiaszolgáltatásban, b) a Magyarországon kiadott vagy Magyarországon terjesztett, túlnyomórészt magyar nyelvű sajtótermékben, c) a Reklámtv. szerinti szabadtéri reklámhordozón, d) bármely járművön, nyomtatott anyagon, ingatlanon, e) az interneten, túlnyomórészt magyar nyelven vagy túlnyomórészt magyar nyelvű internetes oldalon reklám ellenszolgáltatás fejében történő közzététele. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Pénztárgéphasználat – internetes kiskereskedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Virágkereskedéssel foglalkozó kft. webáruházat tervez indítani. Tevékenységként bejelentettük a csomagküldő, internetes kiskereskedelmet. A tevékenység TEÁOR kódja 4791, korábban írták, hogy kötelező-e a pénztárgép használata, de ezzel kapcsolatosan lennének még kérdéseink. – A cég a postával szerződésben fog állni, mely szerint a kiállított utánvétes számlákat a posta fogja automatikusan a bankszámlánkra utalni. Ebben az esetben is kötelező a pénztárgép? – Abban az esetben, ha netán mégsem venné át a vevő a csomagot, hanem visszaküldi azt, mi a teendőnk? – Abban az esetben, ha nem ütnénk a pénztárgépbe bele ezeket a tételeket, hanem a számlázóprogramban elkülönített bizonylatszámon rögzítenénk őket, melyről minden hónap 15 napjáig a PTGSZLAH nyomtatványon bejelentést tennénk, az elfogadható-e? – Mikor kell a tételeket a pénztárgépbe beütnünk? Csomagolás után mikor feladjuk őket? Legyen szíves nekünk segíteni, mert sajnos nem tudjuk ennek a menetelét, és nem szeretnénk rosszul eljárni. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: T. Mária

Bűnözők által használt kereskedelmi portált számolnak fel a hatóságok az USA-ban Cikk

Az amerikai igazságügyi tárca csütörtökön bejelentette, hogy felszámolja az AlphaBay nevű internetes kereskedelmi portált, mert a darkneten – az internetnek speciális technológia révén névtelenséget biztosító, a bűnözők által szívesen használt részében – működő "bazár" több ezer kábítószer-kereskedőnek lehetőséget nyújtott drogok értékesítéséhez.

Webes értékesítés Kérdés

Kereskedelmi kft. webfelületen meghirdetett új termékekkel is szeretne foglalkozni. Ezeket a vevők e-mail útján rendelhetnék meg. Tevékenységi körünkben szerepel a 4791 TEÁOR. A webes felületet másutt főállású ismerős (továbbiakban: „A”) otthonában, szabadidejében kezelné, ő rendelné meg cégünk nevében a termékeket, kiállítaná a vevőszámlákat, és elkészítené a csomagokat. Az átadás és a készpénzes fizetés viszont a boltunkban történne (ahol ezek a termékek kereslettől függően később a polcra is kikerülhetnek). Kell-e bejelentés a jegyzőnek, ha igen, melyik címre? Ha a bevételt beütjük a pénztárgépbe, kötelező-e számlát írni, és kötelező-e rajta a magánszemély vevő adószámát feltüntetni? „A” jutalékot kapna. Elég a megbízási szerződés, vagy munkaszerződést kell kötni vele?

Internetes kereskedelem előre utalással Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy internetes kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozás vevői előre utalással fizetik ki a megrendelni kívánt termékeket. Előfordul olyan eset, hogy a termékre átutalt összeg egyik hónapban megérkezik, viszont a terméket csak a következő hónapban tudják elküldeni a vevő részére. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben mi lesz a számla teljesítési időpontja, illetve az áfa fizetése melyik időszakban esedékes? Válaszát köszönöm!

Internetes kereskedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyéni vállalkozó, aki fűszerpaprika darálásával és szárításával foglalkozik. Az egyéni vállalkozó szeretné tevékenységét az internetre "felvinni", egy webáruházat létrehozni és ott az őrölt fűszerpaprikán kívül egyéb fűszereket is szeretne értékesíteni! Ez milyen TEÁOR kód alatt lehetséges? Illetve mivel eddig nem volt köteles pénztárgép használatra, az lenne a kérdésem, hogy most mivel már kiskereskedelmi értékesítésről beszélünk, akkor is kell pénztárgépet vásárolni, ha csak az interneten keresztül értékesít? Elegendő, ha számlát állít ki? És ha igen, akkor a számlákról adatszolgáltatási kötelezettsége van? Kérném segítségüket az interneten keresztül történő értékesítés bizonylatolásával, tevékenységi köreivel, adatszolgáltatásával kapcsolatban! Munkáját köszönöm : Papp Mónika

Internetes kereskedelem Kérdés

Egyéni vállalkozó internetes kereskedelemmel szeretné bővíteni tevékenységi körét, ami eddig központi fűtés és csőhálózat szerelése volt. Szükséges-e kereskedelmi végzettség, illetve valamilyen engedély, bejelentési kötelezettség a vállalkozói engedély bővítésén kivül? Olyan termékeket szeretne árulni, amilyeneket használni szokott anyagként a szerelési tevékenysége során. Válaszukat előre is köszönöm: Szakál Józsefné

Internetes eladás Ebay-en Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, milyen adózási formát javasolnak a következő tevékenységhez: Ebay-en szeretnék árulni termékeket csak amerikai vevőknek, amit Amerikában, illetve Kínában vennék meg olcsóbban. Én a termékkel nem találkoznék, a szállítást a nekem eladó cég biztosítaná. Ezt nevezik dropshippingnek. Én gyakorlatilag egy közvetítő szerepet töltenék be, a jövedelmem a beszerzési és az eladási ár közötti különbözet lenne. A tranzakció dollárban történne Paypal-on keresztül, onnét tudnám Magyarországra utalni a számlámra, átkonvertálva forintra. A termék Magyarországot nem érintené egyáltalán. Amit Amerikából szereznék be, azon a terméken lenne úgynevezett tax (kereskedelmi adó), ezt nekem felszámítaná a beszállító cég, de én már nem számlázhatnám tovább a vevőnek, mivel Magyarországról működöm. Ha amerikai cégem lenne, akkor be kellene fizetnem bizonyos esetekben. Amerikában nincs áfa, tehát nem tudom, hogy ezt például hogyan lehet összeegyeztetni a magyarországi áfatörvénnyel. Van egyáltalán lehetőség ezt magyarországi keretek között végezni, és, ha igen, milyen adózás szerint, vagy egy amerikai céget kell létesítenem, mert az a célország, ott merül fel az adó? Ez utóbbi esetben úgy tudom, be kell jelenteni a NAV Kiemelt Ügyek Adóigazgatóságán, és úgy hallottam, ez rengeteg plusz adminisztrációval jár, ez tényleg így van? Köszönöm válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Új munkaviszony – belépő iratai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaidőkeretes bér munkaszüneti napon

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Nyugdíjas munkavállaló tovább foglalkoztatás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close