hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Előleg, előre fizetés, proforma számla: nem azonos fogalmak! Ezek a legfontosabb tudnivalók

  • dr. Bartha László adójogi szakjogász

Mi az előleg, mikor kell előlegszámlát kiállítani? Miben különbözik az előleg az előre fizetéstől, az előlegszámla a díjbekérőtől? Mire használható a proforma számla? Cikkünkben ezekkel a kérdésekkel kapcsolatosan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Amennyiben a felek fizetési esedékességként a teljesítést megelőző határidőben állapodtak meg, és a teljesítés ellenértékét részben vagy egészben rendezik a teljesítési időpontot megelőzően, akkor a részben vagy egészben megfizetett ellenérték az általános forgalmi adóról szóló (áfatörvény) 59. §-a szerinti előlegnek minősül, amelynek kézhezvétele, jóváírása, a vagyoni előny megszerzése áfakötelezettséget keletkeztet.

Olvassa el az Adózóna „A nap kérdése: elmaradt a számlakiállítás, hogyan pótolható?”, „A nap kérdése: lehet-e több számlázórendszert használni?” és „Jogosulatlan áfa-visszaigénylés: ilyen számviteli és adózási következményekkel kell számolni” című írását!

Fontos megkülönböztetni az előleg fogalmától az előre fizetés esetét. Szemben az előlegfizetéssel, amikor a felek előzetesen megállapodnak arról, hogy az előleget fizető kötelezettséget vállal a pénz határidőre történő átutalására, addig a számlának a fizetési határidő lejárta előtti kiegyenlítése – szerződés vagy erre vonatkozó megállapodás hiányában – nem tekinthető előlegfizetésnek.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja milyen feltételej teljesüle kell, hogy az átvett összeg előlegnek minősüljön, mikor kell előlegszámlát kiállítani, illetve mi is az a proforma számla!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített foglalkoztatás, munkaidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Követelés és hitel

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31