hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: elmaradt a számlakiállítás, hogyan pótolható?

  • adozona.hu
1

Egy társaság munkagépek értékesítésével, szerelésével foglalkozik. Szlovák partnere felé 2017-ben és 2018-ban díjbekérőt állított ki szerelési díj 100 százalékára, melyet a partner elutalt, a könyvekben a kötelezettségek között szerepel. A teljesítés megtörtént, de végszámlát nem állított ki a társaság, ami csak idén derült ki. Ezért most állítja ki a végszámlát, és idei bevételként könyveli. A vevőkövetelést összevezeti az előleg miatt fennálló kötelezettséggel. Mivel uniós partnerrel szemben történik az elszámolás, áfa hatályán kívüli, áfát nem tartalmazó számla lesz kiállítva. Adózási és számviteli szempontból megfelelő-e az alábbi ügylet kezelése? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

A díjbekérő nem azonos az előlegszámlával, előbbit a pénz beérkezése előtt küldhetjük ki, s nem minősül számlának, nem szerepelhet a könyvelésben, az online számlaadat-szolgáltatásban – szögezte le válasza elején szakértőnk. Előlegszámlát ki kell állítani akkor, amikor a pénz beérkezik, ez szerepel a könyvelésben, adóbevallásban stb., de fizikai teljesítés ekkor még nem történt. Végszámla csak előlegszámla után értelmezhető, de akkor kötelező, amikor a fizikai teljesítés megtörtént.

Vagyis, amikor az ügyfél utalt a díjbekérő alapján, de a munkát még nem végezték el, akkor ki kellett volna állítani az előlegszámlát, a munka elvégzésekor pedig a végszámlát. A leírása alapján áfát ugyan nem érint az ügy, de társasági adót érinthet, mivel annak adóalapját a fizikai teljesítés évében kellett volna növelje az ügylet. Ha a hiba nem jelentős, a feltárás évében is elszámolható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
nika.szalay

Szerintem érinti az áfát mind a vevő, mind a szállító oldalán. A szállítónak adatot kellett szolgáltatnia az uniós áfa-mentes értékesítésről, a vevőnek pedig be kell vallania az áfát a teljesítéshez kötötten, és esetleg visszaigényelnie.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Tandíj visszafizetése felmondás után

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Irodai adminisztrátor

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Felmondási idő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs