hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vállalkozó EU-s szolgáltatásnyújtása: kell-e közösségi adószámot kérni?

  • adozona.hu
1

Kell-e közösségi adószámot kérnie a Horvátországban nyaralót festő magyar egyéni vállalkozónak? – kérdezte az Adózóna olvasója. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Főállású, kata hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó EU-s országba (Horvátországba) nyújtana szolgáltatást (nyaraló festési munkálatai). Az ingatlan tulajdonosa ugyan külföldi állampolgár, de magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemély, akinek a vállalkozó számlát ad. Jól tudom-e, hogy a szolgáltatás megkezdése előtt közösségi adószámot kell kérnie a vállalkozónak, és a közösségi adószám érvényességétől kezdődően a munkálatok befejezéséig (kb. 1,5-2 hónapos munka) nullásan nyújtja be az áfa- és az A60-as bevallást? A számlának a teljesítés helye szerinti címre kell szólnia (és nem a magyarországi lakcímére)? Továbbá azt szeretném megkérdezni, hogy a vállalkozó mivel tudja igazolni magát mint vállalkozás egy esetleges külföldi hatóság általi ellenőrzés során?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az Áfa tv. 37. § (2) bekezdése szerint a nem adóalany részére nyújtott szolgáltatások esetében a teljesítés helye az a hely, ahol a szolgáltatás nyújtója gazdasági céllal letelepedett, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig az a hely, ahol lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van.

A főszabály alól kivételt jelent, ha a szolgáltatás ingatlanhoz kapcsolódik (Áfa tv. 39. §). Ide tartozik többek között az építési munkák végzésének előkészítésére és összehangolására irányuló szolgáltatások is. Ebben az esetben a teljesítés helyét az ingatlan fekvése határozza meg.

Ennek megfelelően, ha az adott ingatlan nem belföldön van, akkor függetlenül attól, hogy a szolgáltatást adóalanynak vagy nem adóalanynak nyújtják, a teljesítést az ingatlan fekvése szerinti ország előírásainak megfelelően kell kezelni. Magyar áfafizetési kötelezettség ekkor nem merül fel.

Amennyiben a megrendelő nem adóalany, úgy a magyar vállalkozónak áfaregisztráció céljából be kell jelentkeznie Horvátországba, és a számláját az ott érvényes előírások és áfakulcsok szerint kell kiállítania.

Mivel a szolgáltatást Horvátországban végzik, így az esetleges külföldi hatósági ellenőrzés során az adott ország jogszabályai lesznek irányadóak. Ezzel kapcsolatban érdemes felvenni a kapcsolatot horvát adótanácsadóval, könyvelővel.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A válasz hibátlan. A valóság sokkal prózaibb. A kivitelezési munkáról vagy nem kerül számla kiállításra, vagy fordított adózású számla készül. Az EU tagországok adóhatóságai nem érdekeltek, hogy az áfa regisztrációt pótoltassák és helyretegyék az ügyletet.

A megoldás 2025 környékén a fordított áfa EU szintű kivezetése lesz.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Földmunkák számlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close