hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyablakos rendszerek és platformok – Közösségen belüli távértékesítés áfaelőírásai

  • Greff Magdolna okleveles adószakértő

Az egyablakos rendszerek és a platformok áfaszabályait az úgynevezett e-kereskedelmi (digitális) áfacsomag rendelkezései írják le.

Az új szabályozás a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK tanácsi irányelvbe (Héa-irányelv) épült be, és a rendelkezéseket egyrészt az áfatörvény, másrészt a Héa-vhr. tartalmazza. Az utóbbi közvetlenül hatályos és alkalmazandó az Európai Közösség (Közösség) valamennyi tagállamában.

Az uniós szabályok első alkalommal 2020-ban épültek be a magyar jogrendbe, később az áfatörvény további pontosításokkal egészült ki, melyek 2021. július 1-jétől hatályosak.

Az új szabályozás, vagyis az e-kereskedelmi (digitális) áfacsomag célja, hogy

• biztosítsa az uniós és nem uniós vállalkozások közötti egyenlő versenyfeltételeket,

• erősítse a fogyasztás helye – vagy más néven célország – szerinti adóztatás elvét,

• támogassa az áfacsalás elleni küzdelmet, továbbá

• az adófizetés és adóbeszedés egyszerűsítése által megkönnyítse a határokon átnyúló kereskedelmet.

Olvassa el az Adózóna "Érdemes felkészülni az újragondolt eÁFA bevallási rendszer bevezetésére", "Utólagos áfakorrekció kezelése – példákkal", valamint "Láncügyletek szabályozása az áfatörvényben" című írásait is! Áfa témakörben született egyéb cikkeinket itt találja.

A Közösségen belüli távértékesítésre vonatkozó szabályok

A Közösségen belüli távértékesítés lényegében megegyezik az áfatörvény 2021. július 1-jét megelőzően hatályos szabálya szerinti távolsági értékesítéssel. Tehát a Közösségen belüli távértékesítés a termék olyan értékesítése, amikor a termék küldeménykénti feladását vagy fuvarozását az értékesítő maga vagy javára más végzi a Közösség egy olyan tagállamából, amely eltér attól a tagállamtól, amelyben a feladott, illetve fuvarozott termék – a beszerző nevére szóló rendeltetéssel – a küldeménykénti megérkezésekor vagy a fuvarozás befejezésekor van.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen egyéb feltételek teljesülése esetén alkalmazhatóak a Közösségen belüli távértékesítés szabályai, valamint, hogy mit kell tudni az OSS rendszerről!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékfizetés euróban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szállásadó általi étkeztetés áfája

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyesület által fizetett nevezési díj

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs