hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyablakos rendszerek és platformok – Közösségen belüli távértékesítés áfaelőírásai

  • Greff Magdolna okleveles adószakértő

Az egyablakos rendszerek és a platformok áfaszabályait az úgynevezett e-kereskedelmi (digitális) áfacsomag rendelkezései írják le.

Az új szabályozás a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK tanácsi irányelvbe (Héa-irányelv) épült be, és a rendelkezéseket egyrészt az áfatörvény, másrészt a Héa-vhr. tartalmazza. Az utóbbi közvetlenül hatályos és alkalmazandó az Európai Közösség (Közösség) valamennyi tagállamában.

Az uniós szabályok első alkalommal 2020-ban épültek be a magyar jogrendbe, később az áfatörvény további pontosításokkal egészült ki, melyek 2021. július 1-jétől hatályosak.

Az új szabályozás, vagyis az e-kereskedelmi (digitális) áfacsomag célja, hogy

• biztosítsa az uniós és nem uniós vállalkozások közötti egyenlő versenyfeltételeket,

• erősítse a fogyasztás helye – vagy más néven célország – szerinti adóztatás elvét,

• támogassa az áfacsalás elleni küzdelmet, továbbá

• az adófizetés és adóbeszedés egyszerűsítése által megkönnyítse a határokon átnyúló kereskedelmet.

Olvassa el az Adózóna "Érdemes felkészülni az újragondolt eÁFA bevallási rendszer bevezetésére", "Utólagos áfakorrekció kezelése – példákkal", valamint "Láncügyletek szabályozása az áfatörvényben" című írásait is! Áfa témakörben született egyéb cikkeinket itt találja.

A Közösségen belüli távértékesítésre vonatkozó szabályok

A Közösségen belüli távértékesítés lényegében megegyezik az áfatörvény 2021. július 1-jét megelőzően hatályos szabálya szerinti távolsági értékesítéssel. Tehát a Közösségen belüli távértékesítés a termék olyan értékesítése, amikor a termék küldeménykénti feladását vagy fuvarozását az értékesítő maga vagy javára más végzi a Közösség egy olyan tagállamából, amely eltér attól a tagállamtól, amelyben a feladott, illetve fuvarozott termék – a beszerző nevére szóló rendeltetéssel – a küldeménykénti megérkezésekor vagy a fuvarozás befejezésekor van.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen egyéb feltételek teljesülése esetén alkalmazhatóak a Közösségen belüli távértékesítés szabályai, valamint, hogy mit kell tudni az OSS rendszerről!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Devizás könyvelés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyéni vállalkozó gépjármű költségelszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Idegen épületen végzett beruházás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink