hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Utólagos áfakorrekció kezelése – példákkal

  • Gyüre Ferenc adótanácsadó

A vállalkozások napi működése során gyakran előfordulnak olyan esetek, amikor egy már rendelkezésre álló számla módosul, melynek következtében a számlában felszámított áfa utólag változik.

A fenti szituációt az áfatörvény több paragrafusban is szabályozza, köztük a 77., a 78., a 153/B és a 153/C szakaszaiban.

Az áfatörvény első körben meghatározza, hogy mikor merülhet fel olyan eset, amelynek keretében az áfa alapja változik. Ezeket tartalmazza a 77. §.

A törvény értelmében ilyen fordulhat elő termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás, Közösségi ügylet vagy szerződésmódosulás miatt. Ezek az „általános” esetek, melyek mellé kapcsolódhatnak vagy önállóan is megvalósulhatnak speciális esetek is. Ilyen speciális eset,  amikor betétdíjas terméket váltanak vissza, utólag hagynak jóvá árengedményt, a vásárlásösztönzési célú értékesítés, a behajthatatlan követelés. Ez utóbbi kettő speciális áfa-területet képvisel, alkalmazásuk szigorú feltételekhez kötött (jelen cikk nem tartalmazza ezek részletes ismertetését).

A gyakorlatban ilyen utólagos adóalap-módosító tétel az áfa vonatkozásában például az, amikor egy lízingügylet a futamidő alatt megszűnik, függetlenül attól, hogy az alap lízing ügylet nyílt vagy zárt. Hasonló eredményre vezet, amikor az értékesítő skontót vagy mennyiségi kedvezményt ad a vevő számára. Szintén ilyen áfabeli tényállást teremt az, amikor év végén a közüzemi szolgáltatók a vevő felé, annak javára utólag pozitív különbözetet állapítanak meg.

Olvassa el áfa témában az Adózóna "Láncügyletek szabályozása az áfatörvényben", "Megváltozik a cég neve, meddig lehet befogadni a régi névre szóló számlákat?", illetve "Folyamatos teljesítésű ügylet-e az építőipari tevékenység? Ezekre kell figyelni!" című írásait is, vagy hallgassa meg "Ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás az áfában" című podcastunkat!

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja: az áfatörvény milyen tételeket nem ismer el ilyen utólagos módosító tényezőként!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Özvegyi nyugdíj melletti munkavégzés

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Induló kivás kft. – pénztár mentesített értéke

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Bitcoin értéke nyitómérlegben

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs