Láncügyletek szabályozása az áfatörvényben

  • dr. Pauker Zoltán okleveles adótanácsadó, Andersen Zrt.

Láncügyleteknek azon tranzakciókat hívjuk, amelyekben a terméket többször értékesítik úgy, hogy azt közvetlenül a sorban első értékesítőtől a sorban utolsó beszerző nevére szóló rendeltetéssel adják fel küldeményként, vagy fuvarozzák el. Ezen ügyletek tehát legalább három szereplősek, de az árut ténylegesen csak egyszer szállítják. Fuvarszervező is csak egy szereplő lehet, de az áru átrakodása egy másik járműbe még nem dönti meg a tényállást.

A láncügyletekre vonatkozóan 2020. január 1-jéig nem volt uniós szintű a szabályozás, így az Európai Unió Bírósága ítélkezési gyakorlata és a nemzeti szabályok voltak irányadóak korábban ezen ügyletek kezelésére.

Áfa – speciális esetek című kiadványunkat itt rendelheti meg!

Mivel az ügylet az áfatörvény rendszerében termékértékesítésnek minősül, így az ehhez fűződő teljesítési hely szabályokat kell figyelembe venni:♦ Abban az esetben, ha a terméket küldeményként feladják vagy elfuvarozzák, a teljesítési hely az a hely, ahol a termék a beszerző nevére szóló rendeltetéssel a küldeményként történő feladásakor vagy a fuvarozás megkezdésekor található, függetlenül attól, hogy a terméket az értékesítő vagy a beszerző, illetve bármelyikük javára más adja fel vagy fuvarozza el.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük a fuvarozás szerepét a láncügyletekben!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett átalakulás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Kkv-besorolás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Céltartalék követelésre

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs