hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfakérdések a Brexit kapcsán (2. rész)

  • Bunna Erika adótanácsadó

A Brexit kapcsán a britek előtt több út áll: megállapodás, mely szerint megmarad egyfajta vámunió, az átmeneti időszak meghosszabbodása, vagy egy esetleges rendezetlen kilépés. Ha az átmeneti időszakot lezáró kilépési megállapodás nem jön létre, ettől a naptól kezdve az áfa szempontjából az Egyesült Királyságot harmadik országként kell kezelni. Az ezen esetben felmerülő teendőket és adózási környezetet tekintjük át.

Írásunk első részében a termékértékesítés, -beszerzés, a szolgáltatásnyújtás, szolgáltatás igénybevétele, valamint a közösségiadószám-ellenőrzés főbb előírásait ismertettük. Most lássuk a Brexit egyéb, áfával kapcsolatos kérdéseit!

Kötelező pénzügyi képviselő

Az Áfa tv. jelenleg hatályos rendelkezései értelmében kötelező a pénzügyi képviselő megbízása a harmadik országbeli illetőségű adóalanyoknak, ha belföldön gazdasági céllal nem telepedtek le, de Magyarországon teljesített ügyleteikre tekintettel adófizetési kötelezettségük keletkezik. Tekintve, hogy az átmeneti időszakot követően az Egyesült Királyságot harmadik országként kell kezelni, a pénzügyi képviselő megbízása az Egyesült Királyságban gazdasági célú letelepedéssel (gazdasági célú letelepedés hiányában lakóhellyel vagy szokásos tartózkodási hellyel) bíró adóalanyok esetében kötelező lesz.

A fentiek alapján az egyesült királyságbeli cégek számára kötelező lesz magyar pénzügyi képviselő megbízása, ami az ezzel foglalkozó vállalkozások számára piaci rés lehet.
 

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

Áfa-visszatéríttetés

Az átmeneti időszakban az a magyar adóalanyokra áthárított brit áfa a szokásos módon, az ELEKAFA nyomtatványon kérhető. A Magyarországon gazdasági célú letelepedéssel rendelkező adóalany által az Egyesült Királyságban megfizetett áfa visszatérítése iránti kérelmet az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) XXII. fejezetében szabályozott módon, a magyar adóhatósághoz kell benyújtani.

Tekintve, hogy az átmeneti időszakban az Egyesült Királyság a többi tagállammal esik egy tekintet alá, a közösség más tagállamában megfizetett áfa az Egyesült Királyságban gazdasági céllal letelepedett adóalanynak – a vonatkozó feltételek fennállása esetén – visszajár, valamint a Közösség Egyesült Királyságtól eltérő más tagállamában gazdasági céllal letelepedett adóalany által az Egyesült Királyságban megfizetett áfa is visszajár a vonatkozó feltételek fennállása esetén.

A 2020-as változásokról szóló írásainkat itt találja!
Ha részletesebben tájékozódna áfa-témában, rendelje meg kiadványunkat ITT!

A hatályos EU-s szabályozás értelmében a tárgyévben felszámított áfa visszatéríttetését a tárgyévet követő év szeptember 30-áig lehet kérni. A kilépési megállapodás lerövidíti a visszatérítési kérelem benyújtásának határidejét az Egyesült Királyság/EU-27 vonatkozásában. A kilépési megállapodás értelmében így a belföldi adóalanyok részére az Egyesült Királyságban, illetve az egyesült királyságbeli adóalanyok részére belföldön felszámított áfa visszatéríttetésére vonatkozó, 2020-as évet érintő kérelmek benyújtásának határideje a fentiektől eltérően 2021. március 31.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az áfa-visszatéríttetésre vonatkozó egyéb, valamint a külföldi utas számára adható áfa-visszatérítésre és a szűkített egyablakos ügyintézési rendszerre vonatkozó főbb előírásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Munkanélküli ellátás a járvány miatti foglalkoztatás megszüntetése okán

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Katafizetés alóli mentesülés

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close