hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Autóvásárlás és eladás közösségen belül: mikor kell áfát fizetni?

  • adozona.hu
1

Magyar cég közösségen belüli országból gépkocsit vesz, majd eladja. Mit jelent ez az áfa tekintetében? Olvasónk kérdésére az Adózóna szakértője, Csobánczy Péter válaszol.

Magyar adóalany használt személygépkocsit vásárolt közösségen belüli országból 2012-ben. Az eladó közösségi adószámmal rendelkező vállalkozás. Ezt a vásárolt gépkocsit 2013-ban eladta. A magyar társaságnál ez a gépkocsi forgalomban volt. A társaság nem foglalkozik gépkocsi bérbeadással. A közösségen belüli beszerzésnél áfát kellett volna fizetni? Ha most belföldön értékesíti áfafizetésére kötelezett-e?

A kérdésében közölt információk alapján alaposan feltehető, hogy

1. a használt gépkocsi beszerzése után – „termék Közösségen belüli beszerzése” jogcímén – a magyar vállalkozásnak áfa-t kellett volna megállapítani, bevallani, s erről egyúttal összesítő nyilatkozatban számot adni, mely kötelezettségek utólagos teljesítése – legalábbis úgy tűnik – önellenőrzéssel pótolható;

2. a magyar vállalkozónak az 1. pont szerinti áfa levonására nem keletkezett/keletkezik adólevonási joga, ezért a személygépkocsi mostani értékesítése az Áfa tv. 87. § b) pontja alapján áfa-mentes lenne.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Herbákné Tóth Melinda Mária

Magyar illetőségű magánszemély Németországból kereskedőtől szeretne használt gépkocsit vásárolni. Lesz-e áfa fizetési kötelezettsége?

Köszönettel,
Herbákné Tóth Melinda

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó főállásban vagy mellékállásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozó elhalálozása

Lepsényi Mária

adószakértő

Lakás bérbeadása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5