hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Akiknek nagy fejtörést okoz az áfa: ingatlant vagy projektcéget vegyen?

  • Kneitner Lea okleveles és igazságügyi adószakértő
2

Sok vállalkozás vásárol kedvező áron ingatlant vagy telket, amelyet beruházást, fejlesztést követően magasabb áron értékesít magánszemélyek vagy társaságok számára. Az alábbiakban bemutatjuk, milyen adózási szempontokat kell figyelembe venni az ingatlanépítés, -vásárlás, -fejlesztés, majd az -értékesítés, esetleg -bérbeadás során, illetve milyen egyéb megfontolandó, mérlegelendő kérdések vannak.

Ingatlan vagy projektcég vásárlása, alapítása?

Ingatlanvásárláskor magát az ingatlant veszi meg a vállalkozás, ellenben a szükséges engedélyeket, üzemeltetési szerződéseket külön be kell szereznie. Az ingatlant birtokló projekttársaság üzletrészének megvásárlása esetén viszont nem csupán az ingatlant vásárolja meg a cég, hanem a társaság valamennyi jogait, kötelezettségeit, követeléseit és engedélyeit, a kötött szerződéseket is, így a vevőnek a szükséges engedélyek, üzemeltetési szerződések megszerzése nem feltétlenül lesz a feladata.

A gyakorlatban sokszor tapasztaljuk – éppen a fent említett kockázatok miatt –, hogy az ingatlan vásárlása, fejlesztése előtt nagyon sokan társaságot alapítanak, majd ez a társaság a megfelelő tevékenységek felvétele után vásárolja meg az ingatlant. Ezekben az esetekben érdemes a jegyzett tőke és a finanszírozás kérdéseivel a cégalapítást megelőzően részletesen foglalkozni. Gyakorlati példák azt mutatják, hogy az ingatlan fejlesztésére, értékesítésére létrejött projektcégek sikerességét ez nagymértékben meghatározza.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük az ingatlan-létesítésre, -bérbeadásra, -értékesítésre, valamint a projektcég értékesítésére vonatkozó áfaszabályokat.
A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Barney1234!
Szakértőnk válasza a következő:
Igen, meg kell osztani. A tételes elkülönítést, illetve költséghelyes könyvelést ajánlom figyelmébe.
Üdvözlettel az Adózóna csapata

Barney1234

Kell e áfamegosztást alkalmazni akkor, ha egy cég használt egyéb ingatlanokat vesz bérbeadási célra, bérbeadásra bejelentkezett áfa alá, és időnként értékesít az ingatlanokból (mentesen) ?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkába járási költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Közalapítvány nonprofit kft.-t hoz létre

Pölöskei Pálné

adószakértő

Rekultiváció (?) elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs