hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Akiknek nagy fejtörést okoz az áfa: ingatlant vagy projektcéget vegyen?

  • Kneitner Lea okleveles és igazságügyi adószakértő
2

Sok vállalkozás vásárol kedvező áron ingatlant vagy telket, amelyet beruházást, fejlesztést követően magasabb áron értékesít magánszemélyek vagy társaságok számára. Az alábbiakban bemutatjuk, milyen adózási szempontokat kell figyelembe venni az ingatlanépítés, -vásárlás, -fejlesztés, majd az -értékesítés, esetleg -bérbeadás során, illetve milyen egyéb megfontolandó, mérlegelendő kérdések vannak.

Ingatlan vagy projektcég vásárlása, alapítása?

Ingatlanvásárláskor magát az ingatlant veszi meg a vállalkozás, ellenben a szükséges engedélyeket, üzemeltetési szerződéseket külön be kell szereznie. Az ingatlant birtokló projekttársaság üzletrészének megvásárlása esetén viszont nem csupán az ingatlant vásárolja meg a cég, hanem a társaság valamennyi jogait, kötelezettségeit, követeléseit és engedélyeit, a kötött szerződéseket is, így a vevőnek a szükséges engedélyek, üzemeltetési szerződések megszerzése nem feltétlenül lesz a feladata.

A gyakorlatban sokszor tapasztaljuk – éppen a fent említett kockázatok miatt –, hogy az ingatlan vásárlása, fejlesztése előtt nagyon sokan társaságot alapítanak, majd ez a társaság a megfelelő tevékenységek felvétele után vásárolja meg az ingatlant. Ezekben az esetekben érdemes a jegyzett tőke és a finanszírozás kérdéseivel a cégalapítást megelőzően részletesen foglalkozni. Gyakorlati példák azt mutatják, hogy az ingatlan fejlesztésére, értékesítésére létrejött projektcégek sikerességét ez nagymértékben meghatározza.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük az ingatlan-létesítésre, -bérbeadásra, -értékesítésre, valamint a projektcég értékesítésére vonatkozó áfaszabályokat.
A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Barney1234!
Szakértőnk válasza a következő:
Igen, meg kell osztani. A tételes elkülönítést, illetve költséghelyes könyvelést ajánlom figyelmébe.
Üdvözlettel az Adózóna csapata

Barney1234

Kell e áfamegosztást alkalmazni akkor, ha egy cég használt egyéb ingatlanokat vesz bérbeadási célra, bérbeadásra bejelentkezett áfa alá, és időnként értékesít az ingatlanokból (mentesen) ?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Generálkivitelező számlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31