hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfalevonási szabályok bérelt személygépkocsik esetében

  • dr. Kelemen László

A 2019-es év egyik legfontosabb, forgalmi adózást érintő újdonsága a bérelt személygépkocsikkal kapcsolatos adólevonási szabályok változása volt. Cikkünk az ezzel kapcsolatos tudnivalókat és aktualitásokat ismerteti.

A jogszabály adminisztrációs egyszerűsítést vezetett be az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 124. § (4) bekezdése és a 125/A §-ába. 2019. január 1-jétől a személygépkocsi bérleti szolgáltatást igénybe vevő adóalanyok választhatnak, hogy

♦ az előzetesen felszámított áfa 50 százalékát levonják, vagy
♦ élnek az áfatörvény 125/A §-ban biztosított választási jogukkal és vagy útnyilvántartás vezetése mellett az adóköteles üzleti használat arányában vagy az ellenérték fejében teljesített hasznosításra tekintettel élnek adólevonási jogukkal a bérleti díj/lízingdíj vonatkozásában.

Olvassa el az Adózóna „Számlázás Angliába, kiszállítás az EU-ba”, „Pénztárgép pénzkészlete: tárolható két helyen a napi bevétel?” és „Módosult a számlarendelet, búcsút veszünk a PTGSZLAH nyomtatványtól” írásait is!

Számos jogértelmezés és NAV-tájékoztató segítette az 50 százalékos áfalevonási szabály bevezetését. Az adóhatóság 2019 szeptemberében kiadott tájékoztatója a fenti szabály értelmezésével egyértelművé tette, hogy ezzel a rendelkezéssel „az Áfa tv. – az adminisztratív terhek csökkentése érdekében – a bérbe vett személygépkocsik vonatkozásában 50 százalékos mértékű magánhasználatot vélelmez, ezáltal – függetlenül attól, hogy a bérbe vett személygépkocsi ténylegesen milyen mértékben szolgálja az adóalany adóköteles gazdasági tevékenységét – a bérbevételt terhelő általános forgalmi adó fele nem helyezhető levonásba. A bérleti díj adótartalmának fennmaradó 50 százaléka tételes nyilvántartás nélkül is levonható, feltéve, hogy az adóalany a személygépkocsit legalább részben adóköteles gazdasági tevékenységéhez használja, és a személygépkocsi tekintetében nem merül fel olyan, adólevonásra nem jogosító gazdasági tevékenységhez történő felhasználás, amelynek okán a bérbevevő adóalany az előzetesen felszámított adó megosztására lenne kötelezett.

Azon feltételnek, hogy a bérbe vett személygépkocsinak részben adóköteles tevékenységet kell szolgálnia, ügyletenként, vagyis minden egyes külön teljesítés tekintetében teljesülnie kell. Az adóalanynak ugyanis valamennyi igénybe vett szolgáltatás vonatkozásában meg kell határoznia, hogy jogosult-e, illetve milyen mértékben jogosult az adó levonására. Az igénybe vett szolgáltatás pedig a teljesítésen keresztül ragadható meg, hiszen a teljesítéshez kapcsolódik az adófizetési kötelezettség, valamint az adó levonásának joga. Ebből adódóan azon körülményt, hogy az érintett személygépkocsi adóköteles tevékenységet szolgál-e, nem adómegállapítási időszakonként, hanem minden egyes teljesítés – jellemzően elszámolási időszak – kapcsán önállóan kell vizsgálni.

Minthogy az Áfa tv. 124. § (4) bekezdés b) pontja alapján, az előzetesen felszámított adó levonásának nem képezi feltételét az üzleti és a magáncélú használat egymáshoz viszonyított arányának tételes nyilvántartás figyelembevételével történő meghatározása, az adólevonási tilalommal nem érintett részének (felének) levonására az adóalany abban az esetben is jogosult lehet, ha a személygépkocsit az adott teljesítési időszakban minimális mértékben használja adóköteles tevékenységéhez, és útnyilvántartást sem vezet.

Az üzleti célú használat alátámasztására alkalmas lehet bármely olyan irat, dokumentum, akár egy e-mail is, amely a szokásos ügymenet során keletkezik, és a tartalma alapján az üzleti célú használatot, annak megtörténtét igazolja.


Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja napjainkban milyen aktualitása van a személyautók bérlése kapcsán az 50 százalékos áfalevonási jognak!

 

 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Végrehajtónak járó költségek

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Munkabér átutalása más bankszámlaszámára

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close