hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Számlamegőrzési kötelezettség – általános szabályok

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász
1

Az elektronikus adatszolgáltatás bevezetésével, valamint az elektronikus számlázás elterjedésével érdemes áttekinteni a számlák megőrzésével kapcsolatos kötelezettségeket. Jelen cikksorozatban mind a papíralapú, mind az elektronikus számlák megőrzésével kapcsolatos szabályok összefoglalására teszünk kísérletet. Az első cikkben az általános szabályokat ismertetjük, majd a következő részekben a papíralapú, illetve az elektronikus dokumentumok archiválására vonatkozó speciális szabályokat tekintjük át.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) a számlával kapcsolatos kötelezettségek között rögzíti, hogy:

"168/A § (1) A számla kibocsátásának időpontjától a számla megőrzésére vonatkozó időszak végéig biztosítani kell a számla eredetének hitelességét, adattartalma sértetlenségét és olvashatóságát.

(2) Az (1) bekezdésben említett követelménynek bármely olyan üzleti ellenőrzési eljárással eleget lehet tenni, amely a számla és a termékértékesítés vagy a szolgáltatásnyújtás között megbízható ellenőrzési kapcsolatot biztosít."

A számlák megőrzési kötelezettségéről rendelkezik még a 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet (a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről). Az elektronikus archiválás alapszabályait pedig a digitális archiválás szabályairól szóló 1/2018. (VI. 29.) ITM rendelet határozza meg. Gyakorlatilag ezen három jogszabály [kiegészülve az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) szabályaival] jelöli ki az alapelveket a számlák megőrzése/archiválása tekintetében. (Cikksorozatunkban az archiválás és a megőrzés fogalmakat – a kialakult jogértelmezési gyakorlatnak megfelelően – szinonímaként használjuk, de egyébként érdemes rögzíteni, hogy a jogszabályok valójában a megőrzésre, és nem az archiválásra vonatkozó szabályokat határozzák meg).

A számlákat két csoportba lehet sorolni megjelenési formájuk alapján. Az áfatörvény 174. §-a szerint a számla lehet elektronikus vagy papíralapú. Mindkét megjelenési formára vonatkoznak ugyanakkor a fent ismertetett általános követelmények, azaz a megőrzési időszak végéig biztosítani kell (1) a számla eredetének hitelességét, (2) adattartalmának sértetlenségét és (3) olvashatóságát.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mit jelentenek ezek a fogalmak!


A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Az ITM rendelet nem az áfa törvény felhatalmazása alapján született, az abban foglaltak - bár jóval enyhébbek, mint a korábbi rendeleté - nem lennének alkalmazhatóak a számlára.

Az 45/2010 EU irányelv amúgy is tiltja a "terhesebb" rendelkezéseket az elektronikus számlázásra. Ha majd lesz "papírraktározási főszabályzat", akkor lehet digitális archiválás is. Addig nem. Az a gondom, hogy eddig ezt senki sem reckírozta meg, hogy bíróság elé vigye, de Czöndör Szabolcson kívül nincs hirdetője a számlázás digitális akadályversenyének.

A számlák kapcsán majd figyelni kell arra, hogy az adóhatóság eleve nem vár dossziékat személyes kézbesítéssel, hiszen csak indokolt esetben kérheti a főszabály szerint elektronikusan benyújtandó bizonylatokat papíron (E-Ügyintézési tv. 21/A.§). Az adóhatóság azonban „jó fej”: ha valaki jönni akar a papírjaival, akkor azt nem utasítja vissza, sőt úgy tesz, mintha ez így lenne természetes, amit főleg vidéki revizornál lehet tapasztalni.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mennyi lehet a legrövidebb napi munkaidő?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Próbaidő alatt okozott vagyoni kár

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Alkalmi munkavállaló – kártérítés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs