hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Visszaállíttathatja törölt adószámát – sürget a határidő!

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó

2016. december 31-éig kérhetik az adószám törléséről hozott határozat visszavonását azok az adózók, akiknek az adószámát az állami adó- és vámhatóság a KOCKERD kérdőív kitöltésének hiánya miatt jogerősen törölte.

Az adóhatóság a cégek alapításakor és egyes személyi változások bekövetkezésekor kockázatelemzési eljárást folytat.

A kockázatelemzési eljárásban az adóhatóság kérdőívet alkalmaz, amely a  KOCKERD elnevezést viseli. Ilyen kérdőívet kaphat az adózó az adószám megállapítását követően, vagy ha személyében változik a társaság

–  vezető tisztségviselője, cégvezetője, képviseletre jogosult tagja, vagy

– a kft., zrt. 50 százalékot meghaladó mértékű szavazati joggal, illetve minősített többségű befolyással rendelkező tagja, részvényese, vagy

– az előző pont szerinti tag, részvényes hiányában a kft. vagy zrt. bármely tagja vagy részvényese,

– egyszemélyes gazdasági társaság esetében a tag vagy részvényes.

A kockázatelemzési eljárást az adóhatóság az adószám megállapítását vagy a fent felsorolt személyi változásokról történt tudomásszerzést követő egy éven belül folytatja le.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletesen bemutatjuk, kik és hogyan kérhetik, hogy az adóhatóság vonja vissza az adószám törlésére vonatkozó nyilatkozatát.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Remote munka Hollandiában

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Napelempark létesítésének áfatartalma

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink