6 találat a(z) KOCKERD cimkére

Visszaállíttathatja törölt adószámát – sürget a határidő! Cikk

2016. december 31-éig kérhetik az adószám törléséről hozott határozat visszavonását azok az adózók, akiknek az adószámát az állami adó- és vámhatóság a KOCKERD kérdőív kitöltésének hiánya miatt jogerősen törölte.

Törölt adószám Kérdés

A következő esettel kapcsolatban kérném szíves véleményüket. A cég – kézbesítés hiányában – nem vette át a KOCKERD kérdőívet, majd emiatt törölték az adószámát, de arról sem értesült, mert azt a levelet sem kapta meg. Ezt követően az addig alvó cég új lehetőséget talált, elkezdett aktívan működni. Negyedéves áfabevallást nyújtott be, melyet a törölt adószám ellenére befogadtak, online pénztárgépet igényelt, és kapott, nem sejtette, hogy nincs adószáma. A törlést követő nyolcadik(!) negyedéves áfabevallásnál a NAV kijavította számítási hibaként a fizetendő áfát, visszaemelte a levont áfatartalmat. Személyes egyeztetésen derült ki, hogy azért nem vonhat le áfát, mert törölték az adószámát. Új adószámot nem adnak, mert a KOCKERD miatti törlés (24/F) eljárási szabálynak a 24/B-t hivatkozza, a 24/B szerinti törlésnél pedig nem lehet újra adószámot kérni (24/B (7)). Kézbesítési vélelem megdöntésére nincs mód, mivel bőven eltelt a határidő, mire észlelték a törlést, hiszen semmi nem utalt arra nyolc negyedéven át, hogy ne lenne adószámuk. A felügyeleti intézkedés iránti kérelem – gyakorlatilag indoklás nélkül – eredménytelen volt. A cégbíróság még nem kezdeményezett kényszertörlést adószám hiánya miatt (2,5 év alatt). De, ha törlik a céget, jelentős veszteséget szenved el a levont, de az adószámtörlés miatt feltehetőleg megfizetni kötelezett áfa miatt. Ha találkoztak már hasonló esettel, annak a megoldásának tapasztalatait kérem, osszák meg velem. Köszönöm!

Áfa, ekáer, ételautomaták: még jobban az adózók körmére néz a NAV Cikk

Egyebek között az áfanyilatkozatok, az ekáer és az ételautomata-üzemeltetés szabályain szigorítana az Országgyűléshez május 3-án benyújtott adócsomag adózás rendjéről szóló fejezete. Akad azonban néhány – már az idén hatályba lépő – könnyítés is.

Adószámtörlés Kérdés

Egy kft. adószámát törölték, mert nem nyújtotta be a kockerd-et. Ilyenkor mi a teendő? Törölt adószám feléleszthető, ha utólag pótolja kockerd kérdőív benyújtását?

Szigorítások: racionalitás vagy a vállalkozási szabadság korlátozása? Szakértői Kommentár

Az Adózás rendjéről szóló törvény elmúlt években megjelenő változásainak mérlegén túlsúlyba kerülnek a vállalkozás megindításával kapcsolatos szigorítások.

Elnézőbb lehet a NAV: február 15-ig pótolható a mulasztás Cikk

Kellemes meglepetés a vállalkozásoknak, hogy az adóhatóság nem törli automatikusan azoknak a cégeknek az adószámát, amelyek elmulasztották kitölteni és időben visszaküldeni a KOCKERD kérdőívet, a "bűnbánók" akár bocsánatot is nyerhetnek, amennyiben február 15-ig pótolják mulasztásukat - írja a szerdai Világgazdaság.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink