hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tagi kölcsön, virtuális házipénztári milliók - felhívás ellenőrzésre

  • Sinka Júlia
1

„Ezt tedd, ha adóellenőrzésre vágysz!” Egy kolléganőm egyszer ilyen címmel írt listát az ügyfeleinek. A cégek elcsúszását okozó banánhéjak közt első helyen a tagi kölcsön állt.

Természetesen nem arról van szó, hogy eleve szigorúan tilos, sőt büntetendő dolog, ha a tulajdonos a zsebébe nyúl és kisegíti a bajból átmenetileg fizetési problémákkal küzdő cégét. Gond akkor van, ha a cég rendszeresen tagi kölcsönre szorul, az már jelentős – több tízmilliós összeg – és a tulajdonos nem tudja az erre fordított összeg legális (adózott) voltát igazolni. Ráadásul  a vállalkozás és a tulajdonos közötti, a kölcsön nyújtásáról szóló szerződés – ha egyáltalán van ilyen, mert sokszor nincs –, is több sebből vérzik, a kölcsön nyilvántartásáról már nem is beszélve. Ugyanez a helyzet az évek óta halmozódó, sokszor extrém összegű házipénztárakkal is. 

Mindkettő egyenes út egy vagyonosodási vizsgálathoz, illetve a társaság átfogó ellenőrzéséhez. Azt, hogy miért kerül tagi kölcsön a céghez, és miért olyan magas a készpénzkészlet, és mit gondol erről az adóhatóság – például azt, hogy eltikolt bevétel és cseppet sem eltikolt költségek közötti különbözet eltüntetéséről van szó, vagy sutyiban, adó nélkül felvett osztalékokról – e keretek közt nem vizsgáljuk. Ellenben górcső alá vesszük a tagi kölcsöntől és a magas házipénztártól való megszabadulás lehetőségeit, azaz azt, hogyan tünhetnek azok el jogszerűen a vállalkozás könyveléséből.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja, hogyan szabadulhat meg a tagi kölcsöntől és a milliós házipénztártól!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
pjakabe

Ha a tagi kölcsönt a társaság saját ingatlanából adná vissza, milyen mértékig lehetséges? A cég számlát állít ki a piaci értékről, a magánszemélynek lesz adóvonzata?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close