A pénzforgalmi korlátozásról – példákkal

  • Gyüre Ferenc adótanácsadó
3

Az adóhatóság, annak érdekében, hogy visszaszorítsa a fekete-, illetve szürke kereskedelmet, korlátozásokat vetett ki már régebben a készpénzzel lebonyolítható ügyletek mértékére. Az adótörvényekben meghatározásra került, hogy kik azok az adóalanyok, akik kötelesek pénzforgalmi számla nyitására, azaz kiknek kell rendelkezni bankszámlával.

A szabály közvetett lényege a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzése. Ezzel, és az egyéb, speciálisan erre a célra alkalmazandó átvilágítással, adatszolgáltatással nem csak a hazai adóhatóság, hanem a globális rendszer célja is az ügyletek tisztasága, átláthatósága, a nemzetgazdasági károk elkerülése.

Azon személyek/gazdálkodók számára, akik rendelkeznek bankszámlával, az adótörvények meghatároznak egy maximum készpénzforgalmat, ezzel is rákényszerítve az adózókat a banki megoldások használatára. Azok számára viszont, akik nem rendelkeznek bankszámlával, vagy a gazdasági tevékenységükhöz nem kötelező a bankszámla, továbbra is a korlátozásmentes készpénzforgalom engedélyezett.

A bankszámlanyitásra kötelezettek körét az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 114. § (1) bekezdése határozza meg. Eszerint a beföldi jogi személynek és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett természetes személynek legalább egy belföldi pénzforgalmi számlával kell rendelkeznie. Ezt kötelező a rendszeres gazdasági tevékenység végzésére használni, bejelenteni az adóhatósághoz és az adóhatósággal kapcsolatos elszámolásokhoz is használni kell.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket a többi tudnivalóért!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (3)
Gyüre Ferenc

Kedves Hozzászóló!

A 40-es nyomtatvány alap esetben a kapcsolt felek közöttire szolgál, azonban más felekkel folytatott ügyleteket is csak ezen lehet bejelenteni, nincs rá más nyomtatvány. Gyakorlati oldalról a NAV ezt nem kifogásolja.

Az art 114.§ eleve tiltja valóban, de nem azt jelenti, hogy nem tudják túllépni, és azt bejelenteni nem kell.

Sajnos a készpénzfizetési korlát nem csak kapcsolt felekre vonatkozik, hanem minden bankszámlával rendelkező adóalanyra. Az, hogy van-e bejelentés vagy nincs a nyomtatványon nem mentesít a bírság alól, maximum az adózó azt kockázatatja, hogy a NAV találja meg a hibát, és akkor még mulasztási bírságot is kap.

Gy. T.

1./ A készpénzfizetési korlát havi 1,5 millió forintos összegét szerződésenként kell figyelembe venni rendeltetésszerű joggyakorlás esetén.

2./ Az ART 114. par. eleve tiltja ezen összeg túllépését, azért azt bejelenteni sem lehet.

3./ A 40-es nyomtatvány kifejezetten a kapcsolt vállalkozások között létrejött, egymillió forintot meghaladó értékben, készpénzben teljesített kifizetések bejelentésére szolgál (ART 40. par.). De ez sem írja felül az 1,5 milliós határt!

4./ A cikk szerinti 2-es példa, is csak akkor igaz, ha
-a két adóalany kapcsolt vállalkozás, és
-a 4x400 forintos kifizetés egy szerződésből származik.
Ebben az esetben a 40-es nyomtatványon a bejelentést a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás
vevőjének, tehát a kifizetőnek kell benyújtania! (A 20-20 ezres bírság így is megáll.)

Ruszin Zsolt

Kiváló cikk, azzal kiegészítve, hogy a NAV nem szigorú hanem inkább rutinos a készpénzfizetési küszöb átlépése okán kiszabott bírságok terén. Ehhez azonban ezt célzó ellenőrzés is kell, de arra - főleg Budapesten - már jelentősen csökkent a kapacitás.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Térítés nélküli átadás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Cégautóadó versenyautó után

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink