hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Július 6-án újraindulnak az adóvégrehajtások

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó

Az adóhatóság előtt 2020. március 24-én folyamatban volt végrehajtási eljárások automatikusan szünetelnek a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig. A kormány bejelentése szerint a veszélyhelyzet június 18-ával megszűnt, így az adóvégrehajtások 2020. július 6-án újrakezdődnek.

A NAV – tájékoztatása alapján – a végrehajtási eljárás megindítása előtt először fizetési tájékoztatót küld az adózónak, hogy önként fizesse meg adótartozását. Ha a veszélyhelyzet előtt küldött már ilyen tájékoztatást az adott tartozással kapcsolatban, akkor viszont nem fog többet küldeni, így most váratlan meglepetések érhetik az adózókat.

Az Adózóna járványügyi helyzettel összefüggő korábbi cikkeit itt olvashatja el!

A végrehajtási eljárás felfüggesztése kérhető

A fentieknek megfelelően a  veszélyhelyzet megszűnése utáni 16. napon, ha a végrehajtásnak egyéb akadálya nincs, újabb végrehajtási cselekmények indíthatók. 

A folyamatban lévő végrehajtási eljárásoknál a törvény lehetőséget ad a NAV számára a méltányossági alapon történő felfüggesztésre [2017. évi CLIII. törvény (Avt.) 15. § (3) bekezdés]. Ez a magánszemélyek mellett kiterjed az egyéni vállalkozók, illetve társaságok ellen folyamatban lévő végrehajtási eljárásokra is.

A végrehajtási eljárás felfüggesztése kizárólag az adós kérelmére történhet, abban az esetben, ha az adós a méltányolható körülményt igazolta. Ilyen lehet többek között a koronavírus terjedése miatt kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő fizetési nehézség vagy jövedelemkiesés is.

A NAV a járványhelyzettel vagy az annak hatásaival való érintettséget minden felfüggesztési kérelem esetében egyedileg mérlegeli, és a teljes végrehajtási eljárást meghatározott időtartamra vagy meghatározott körülmény bekövetkezéséig felfüggesztheti.

A NAV tájékoztatása szerint kizáró feltétel, azaz nem lehet felfüggeszteni a végrehajtási eljárást, ha az adóst a végrehajtási eljárás során korábban eljárási bírsággal sújtották. A végrehajtás felfüggesztése azt jelenti, hogy a NAV a felfüggesztés időtartama alatt további végrehajtási cselekményeket (például inkasszó, lefoglalás) nem indít. Az eljárást nem szünteti meg, illetve a felfüggesztés előtti foglalásokat sem oldja fel. Azonban a felfüggesztéskor esetlegesen folyamatban lévő inkasszót visszavonja, a jövedelemletiltást pedig szünetelteti. Az eljárás a felfüggesztés megszűnésével folytatódik.

A felfüggesztés időtartama alatt a lejárt esedékességű tartozásokra késedelmi pótlékot kell fizetni, illetve a felfüggesztés időtartama az elévülési időbe nem számít bele. A végrehajtási eljárás felfüggesztésére irányuló kérelem papíralapon vagy elektronikusan is előterjeszthető a végrehajtást folytató adó- és vámigazgatóságnak címezve. A felfüggesztési kérelem előterjesztéséért, illetve elbírálásáért illetéket vagy díjat nem kell fizetni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen fizetési kedvezmény kérhető, mit tegyen, aki nem tudja fizetni a fennálló fizetési kedvezmény részleteit, továbbá, hogy mikor jár automatikus fizetési könnyítés, illetve automatikus részletfizetési kedvezmény!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyszemélyes kft. ügyvezető jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Áfakérdés

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Kivaalap

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close