hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felelősség az adótartozásért – lehet menekülési útvonal

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó

Írásunkban a betéti társaságok beltagjainak, illetve a közkereseti társaságok tagjainak a cégük adótartozásáért fennálló felelősségét vizsgáljuk. Az adóhatóság igen könnyen be tudja hajtani az adótartozást a tagokon, de ha résen vagyunk, lehet még „menekülési út”, amelyet a bíróság biztosít.

Előző cikkünkben a kft. ügyvezetőjének a cég adótartozásáért fennálló felelősségét taglaltuk, lássuk, mi a helyzet a bt. beltagjának és a kkt. tagjának felelősségével!

Ha a NAV a cégen nem tudja behajtani a közterheket és ezt a taggal próbálja meg megfizettetni, ezt mögöttes felelősségnek nevezzük. A mögöttes felelősségről az Art. 35. § (2) bekezdése rendelkezik, mely szerint, ha az adózó az esedékes adót nem fizette meg és azt tőle nem lehet behajtani, az adó megfizetésére határozattal kötelezhető a gazdasági társaság (vállalkozó, szervezet) helytállni köteles tagja, ügyvezetője.

Mögöttes felelősség megállapítására csak akkor kerülhet sor, ha a hátralékkal rendelkező gazdasági társasággal szemben folytatott végrehajtási eljárás eredménytelen volt. Ilyen esetben az adóhatóság határozatban kötelezheti a társaságtól behajthatatlan adótartozás összegének megfizetésére a kkt.-t tagjait, illetve a bt.-k beltagjait.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, miért érdemes bírósághoz fordulni a jogerős NAV-határozattal szemben!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazdasági őstermelőnek történő kifizetések a járulékbevallásban

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Közösségen belüli értékesítés II.

Bunna Erika

adótanácsadó

Részesedés térítésmentes átadása

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close