hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Köddé vált iratok – súlyosbító körülmény az adóvizsgálatban

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó
1

Adóvizsgálat, költségvetési csalás, felszámolás... Mind mind olyan esemény, amikor felvetődhet a gondolat az ügyvezetőben: szolgáltassak-e iratokat, vagy esetleg tüntessem el? Sokan gondolják úgy, hogy a kellemetlenségeket legegyszerűbben úgy kerülhetik el, ha eltűnnek az iratok…

Klasszikus módszer, hogy a tulajdonosok cégtemetőkön keresztül válnak meg a nemkívánatos könyveléstől, előfordul, hogy leplezett betöréssel vagy autófeltöréssel, esetleg lopással tűnnek el az iratok. De hallottunk már tűzvészről, árvízről, amely még a könyvelő számítástechnikai rendszereit is sújtotta... Hiszen, ha iratok eltüntetéséről van szó, akkor nem csak a papír alapú iratok, de a könyvelőnél lévő anyagok is köddé válnak.

A következőkben arról fogok írni, hogy milyen hátrányok érik a cégtulajdonosokat, ügyvezetőket, ha nincs irat, azaz miért ne tegyék a föld martalékává a könyvelést. Ebben az esetben pedig külön kell választani egymástól a felszámolást (kényszertörlést), az adóvizsgálatot, és a gazdasági bűncselekményeket, legfőképpen a költségvetési csalást.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, miért veszélyes a könyvelési iratok, bizonylatok eltüntetése!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
QUO VADIS

... ez az elmélet ... a gyakorlatban minden gond nélkül szűnnek meg jelentős tartozással, a pénztárban hatalmas összegekkel rendelkező cégek, oly módon, hogy a felszámoló még a könyvelési anyagát sem keresi...

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Költség-továbbszámlázás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Jogdíj továbbhárítása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Üdülő áfalevonási jog

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink