hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóvégrehajtás felfüggesztése: mire vonatkozik, és mire nem?

  • adozona.hu

Olvasónk az adóvégrehajtási eljárás felfüggesztésével kapcsolatos új szabályok értelmezésében kért segítséget. Kérdéseire Kocsis Zoltán közgazdász (Dr. Szeiler és Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda) válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: „Az 57/2020. kormányrendelet 9. § (1) bekezdésének tartalmát nem tudom másként értelmezni, hogy a március 24-én már folyamatban levő végrehajtási eljárásokat fel kell függeszteni a járványügyi vészhelyzet végét követő 15. napig. Azt viszont nem találom a jogszabályok sokaságában, hogy új eljárások indításával is köteles az adóhatóság, várni ezen időpontig. Ha nem köteles, indíthat végrehajtást akár korábbi késedelem miatt, de ami rázósabb: az elmúlt közel két hónapban keletkezett késedelem behajtása végett. Nagyon bízom benne, van ilyen fék, de kérem segítsenek: elegendő a jogszabályhelyet megjelölni.”

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Valóban így van. Azon végrehajtások szünetelnek, amelyek 2020. 03. 24-én folyamatban voltak. Az adóhatóság mindazon tartozásokkal kapcsolatosan indíthat végrehajtást, amelyek már fennálltak ezen időpontban, de addig nem indított végrehajtást, és azokkal kapcsolatosan is, amelyek a vészhelyzet alatt keletkeztek. Hozzáteszem: érdekes a rendelet megfogalmazása, mivel a járványügyi helyzet miatt kiszabott bírságokra a szünetelés nem vonatkozik, márpedig logikusan ezen bírságok 2020. 03. 24. után szabták ki.

Ettől függetlenül van lehetőség mind a végrehajtás felfüggesztését kérni a NAV-tól (egyébként ezt szinte sohasem adják meg, most jobban van rá lehetőségük), illetve fizetési kedvezményt is lehet kérni.

A NAV tájékoztatója, illetve tapasztalatunk szerint viszont nem indít egyből végrehajtást a NAV, hanem előbb fizetési felszólítást küldd, amelyben megjelöli azon időpontot, ameddig megfizethető biztosan végrehajtás nélkül.

Azt is tapasztaltuk, hogy nagyon minimális egyébként a végrehajtások megindítása, de attól függetlenül érdekes szabály, hogy a folyamatban lévő végrehajtások automatikusan szünetelnek, miközben a vészhelyzet előtt lett volna idejük rendezni (akár kifizetés, akár méltányosság keretében) az adózóknak.

Az adóhatóság tájékoztatója itt érhető el:

https://nav.gov.hu/nav/segitseg_rendkivuli_helyzetben/A_vegrehajtasi_eljara20200407.html

Egyébként a járványügyi helyzetre kérvényezhető részletfizetés vagy fizetési halasztás tekintetében is azt tapasztaljuk, hogy az adóhatóság bekéri azon adatokat, amely a jogszabálynak megfelelő döntés alapját képezi, tehát az 5 millió forintnál kisebb összegre történő 6 havi fizetési halasztás vagy 12 havi részletfizetés sem automatikus.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korábbi írásainkat itt olvashatja el!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi ház vásárlása egyéni cégként

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alapfokú művészeti iskola beszámolási kötelezettsége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tanulmányi támogatás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs