hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóellenőrzés: amikor a bizonyíték valójában nem bizonyít semmit

  • Kenyeres Sándor

Az adóellenőrzésekről szóló sorozatunkban most a bizonyítással kapcsolatos ismereteket, tudnivalókat gyűjtöttük össze. Mire kell fogyelni, mi az adózó kötelessége, s mi a hatóságé?

Az ellenőrzést lezáró jegyzőkönyvben taglalni kell az adóhatóság megállapításait. A megállapítások tényekből, tényként kezelt állításokból, és az azokból levont következtetésekből kell, hogy álljanak. A megállapítások értékelése során figyelni, hogy mi a tény, és mi az, amit a hatóság tényként kezel - pedig arra nincs elegendő adata.

A bizonyításnak a logikai következtetési szabályok alapján helyes következtetésekből kell állnia. A logikai szabályok kijelentésekből (amelyek vagy igazak, vagy hamisak) következtetéseket (konklúziókat) von le. A folyó szövegben kimondott kijelentésekkel, és hallgatólagosan feltételezett kijelentésekkel is találkozunk. Ezeket fel kell deríteni, és a hatósági álláspont értékeléséhez elemezni kell.

Adóváltozások 2012 konferencia

Ismét Adóváltozások 2012 konferencia a HVG szervezésében! Tudjon meg mindent az adóváltozásokról az Adó különszám szerzőitől! Előadóink: Dr Balog Ádám adóügyekért felelős helyettes államtitkár, Dr Hermann Mónika, Dr Laki Gábor, Demeter Zsuzsanna, Dr Kovács Tamás Sándor.

A részletes programért ide kattintson!

 

Jelentkezni itt tud!

Előfordulhat, hogy a hatóság hallgatólagosan olyan feltételezéseket alkalmaz, amelyek fennállása esetén a következtetései helytállóak - azonban a hallgatólagos feltételek fennállásának teljesülését nem bizonyítja. Ebben az esetben a tényállás nincs teljes körűen felderítve, azaz a hatósági álláspont nincs bizonyítva.

Lássunk erre egy konkrét példát, hogy érthetőbb legyen. Kitalált történetünkben (melynek a valósággal való esetleges egyezésse a véletlen műve) a Megrendelő Kft megrendeli egy ingatlan bontását és a törmelék elszállítását a Bontó Kft-től. A Bontó Kft megbízza a Kivitelező Kft-t a munka elvégzésével és a törmelék elszállításával. A Kivitelező Kft megbízza a Dolgos Kft-t a bontással, a Törmelék Kft-t a sitt elszállításával.

 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ázsiós tőkeemelés könyvelése a tulajdonosnál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereségből származó jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink