hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A kapcsolódó vizsgálat kétarcúsága

  • dr. Várkonyi Katalin

Kapcsolódó jogszabályok


A kapcsolódó vizsgálat jogszabályba foglalása egy eszköz az adóhatóság kezében ahhoz, hogy a tényállás tisztázási kötelezettségének oly módon tegyen eleget, hogy az általa esetlegesen vitathatónak minősíthető gazdasági események minden szereplőjét megfelelően ellenőrizhesse.

A jogalkotói cél elvitathatatlan. De esetenként oly módon kerül sor kapcsolódó vizsgálat elrendelésére, ami lényegében azt eredményezi, hogy az adóhatóság figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a főkötelezettsége az eljárás során a tényállás teljes körű feltárása.

Az Adózás rendjéről szóló törvény részletesen szabályozza az eljárási határidőket és azok meghosszabbításának lehetőségét. A határidő számításában bizonyos eljárási cselekmények nem számítanak bele (például az elévülésnél a bírósági eljárás, vagy az utólagos ellenőrzésénél a kapcsolódó vizsgálat).

Többször tapasztalt körülmény az adóhatósági eljárásban, hogy a kapcsolódó vizsgálatról nyilvánvalóan kitűnik, hogy felesleges, illetőleg hogy az elrendelt kapcsolódó vizsgálatot érdemben nem folytatják le, csak időhúzásnak használják. Ezt az is igazolja több esetben a kapcsolódó vizsgálat keretein belül rendelnek el újabb és újabb kapcsolódó vizsgálatot, így akár több évre is elhúzva az ellenőrzést.

Volt olyan konkrét eset ahol csak a bírósági szakaszban szembesült azzal az adóhatóság annak perbeli képviselője által, hogy a vagyonosodási vizsgálatban hivatkozott kölcsön valós gazdasági esemény volt, köszönhetően annak, hogy az ellenőrzés során a hivatkozott kölcsönadó vonatkozásában nem folytatták le a kapcsolódó vizsgálatot (vagyis nem győződtek meg arról, hogy a kölcsönadó rendelkezésére állhatott-e egyáltalán az összeg), csak „önkényesen” hiteltelennek fogadta el a hivatkozási alapot.

2013-tól az Art. szabályozása részben megváltozott.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mezőgadasági őstermelő árbevétel

Lepsényi Mária

adószakértő

90%-os költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink