hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A kapcsolódó vizsgálat kétarcúsága

  • Dr. Várkonyi Katalin

Kapcsolódó jogszabályok


A kapcsolódó vizsgálat jogszabályba foglalása egy eszköz az adóhatóság kezében ahhoz, hogy a tényállás tisztázási kötelezettségének oly módon tegyen eleget, hogy az általa esetlegesen vitathatónak minősíthető gazdasági események minden szereplőjét megfelelően ellenőrizhesse.

A jogalkotói cél elvitathatatlan. De esetenként oly módon kerül sor kapcsolódó vizsgálat elrendelésére, ami lényegében azt eredményezi, hogy az adóhatóság figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a főkötelezettsége az eljárás során a tényállás teljes körű feltárása.

Az Adózás rendjéről szóló törvény részletesen szabályozza az eljárási határidőket és azok meghosszabbításának lehetőségét. A határidő számításában bizonyos eljárási cselekmények nem számítanak bele (például az elévülésnél a bírósági eljárás, vagy az utólagos ellenőrzésénél a kapcsolódó vizsgálat).

Többször tapasztalt körülmény az adóhatósági eljárásban, hogy a kapcsolódó vizsgálatról nyilvánvalóan kitűnik, hogy felesleges, illetőleg hogy az elrendelt kapcsolódó vizsgálatot érdemben nem folytatják le, csak időhúzásnak használják. Ezt az is igazolja több esetben a kapcsolódó vizsgálat keretein belül rendelnek el újabb és újabb kapcsolódó vizsgálatot, így akár több évre is elhúzva az ellenőrzést.

Volt olyan konkrét eset ahol csak a bírósági szakaszban szembesült azzal az adóhatóság annak perbeli képviselője által, hogy a vagyonosodási vizsgálatban hivatkozott kölcsön valós gazdasági esemény volt, köszönhetően annak, hogy az ellenőrzés során a hivatkozott kölcsönadó vonatkozásában nem folytatták le a kapcsolódó vizsgálatot (vagyis nem győződtek meg arról, hogy a kölcsönadó rendelkezésére állhatott-e egyáltalán az összeg), csak „önkényesen” hiteltelennek fogadta el a hivatkozási alapot.

2013-tól az Art. szabályozása részben megváltozott.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkavállalótól letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Folyamatos munkavégzés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Igazolt fizetetlen távollét képzés idejére

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X