hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A NAV-val hajtatná be kinnlevőségét? Ezeket muszáj tudnia

 • adozona.hu

Fontos tájékoztatót közölt az adók módjára behajtandó köztartozások elektronikus úton történő behajtásával kapcsolatosan a megkereső szervezetek részére a NAV.

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 161. § (1) bekezdés 2017. január 1. napjától hatályba lépett rendelkezése alapján az adók módjára behajtandó köztartozásnak minősülő fizetési kötelezettséget megállapító, nyilvántartó szerv, illetőleg a köztartozás jogosultja a fizetési határidő lejártát követő 15 nap elteltével elektronikus úton megkeresi az adóhatóságot behajtás végett, ha a köztartozás összege eléri vagy meghaladja a 10 ezer forintot, az ingatlan nyilvántartási eljárás igazgatási szolgáltatási díja, a szabálysértési költség, valamint az elővezetési költség esetén az 5000 forintot.

A törvényi rendelkezés módosított szövege alapján tehát az adók módjára behajtandó köztartozásnak minősülő fizetési kötelezettséget megállapító, nyilvántartó szerv, illetőleg a köztartozás jogosultja (a továbbiakban: Megkereső) 2017. január 1. napját követően már csak elektronikus úton juttathatja el a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (a továbbiakban: NAV) az Art. 161. § rendelkezéseivel érintett megkereséseit.

A behajtási megkeresések benyújtásának előfeltétele, hogy a Megkeresők a kapcsolódó ügyviteli folyamatokra regisztrálják magukat, és ennek eredményeként rendelkezzenek a megkeresések NAV általi befogadásához szükséges egyedi regisztrációs azonosító számmal.

A regisztrációs eljárásban a Megkeresőnek – kizárólag a NAV által rendszeresített regisztrációs nyomtatványokon – meg kell jelölnie, hogy milyen jogcímen, milyen jogszabályi felhatalmazás alapján, és ilyen szervezeti hierarchiai szinten adhat át a NAV részére hátralékos kötelezettséget végrehajtási eljárás lefolytatása céljából. A regisztráció során a NAV-nak azt kell vizsgálnia, hogy a kérelemben megadott jogcímek és az azokhoz kötött jogszabályi rendelkezések megfelelnek-e a hatályos jogszabályi rendelkezésekben foglaltaknak, illetve hogy azok köthetők-e a kérelmet benyújtóhoz, mely összefüggések megléte esetén biztosítható ténylegesen a megkeresői státusz. Mindezen feltételek fennállása esetén veszi fel megkeresői nyilvántartásába a NAV a Megkeresőt, és biztosít számára egy regisztrációs azonosító számot, mellyel a megkeresések benyújtásakor tudja azonosítani magát.

A regisztrációs kérelmek kapcsán a NAV az alábbiakra hívja fel a megkeresők figyelmét:

 • a regisztrációs kérelem kizárólag papír alapon nyújtható be, és a visszaigazolás is kizárólag papír alapon történik,
 • a regisztráció a szervezethez kötődik, tehát az adott szervezetnek kell regisztrálnia, nem pedig a szervezet ügyintézőinek külön-külön,
 • a kapcsolattartó személy feltüntetése csak a regisztrációs eljárás során esetlegesen felmerülő kérdések tisztázása érdekében szükséges.

A sikeres regisztrációt követően lesz lehetőség az adók módjára behajtandó megkeresések elektronikus úton történő benyújtására ügyfélkapun vagy hivatali kapun keresztül:

1.    Ügyfélkapun keresztül történő benyújtás

A behajtási megkeresések elektronikus beküldésére ügyfélkapun keresztül az EMEGKER űrlap által van lehetőség. Az elektronikus űrlap sikeres benyújtáshoz szükséges:

 • fentiekben részletezett eljárás során a NAV által megképzett regisztrációs szám,
 • a behajtási megkeresésekkel foglalkozó személyeknek ügyfélkapus regisztráció,
 • a benyújtó személy részére a megkereső szervezet által kiállított, érvényes, állandó meghatalmazás (EGYKE nyomtatvány),
 • az Általános Nyomtatványkitöltő keretprogram (ÁNYK) letöltése és telepítése,
 • az EMEGKER űrlap letöltése és telepítése.

Az EGYKE állandó meghatalmazás kitöltésében a megkereső székhelye szerint illetékes NAV igazgatóság tud segítséget nyújtani.

2.    Hivatali kapun keresztül történő benyújtás

A behajtási megkeresések elektronikus beküldésére hivatali kapun keresztül az EMEGKERH űrlapon keresztül van lehetőség. Az elektronikus űrlap sikeres benyújtáshoz szükséges:

 • fentiekben részletezett eljárás során a NAV által megképzett regisztrációs szám,
 • a regisztráló szervnek hivatali kapu megnyitása,
 • a behajtási megkeresésekkel foglalkozó személyeknek ügyfélkapus regisztráció,
 • az Általános Nyomtatványkitöltő keretprogram (ÁNYK) letöltése és telepítése,
 • az EMEGKERH űrlap letöltése és telepítése.

Az EMEGKER, illetve EMEGKERH űrlap tömeges benyújtása

A NAV arra is biztosít lehetőséget, ha a Megkereső egyszerre tömegesen kíván (több száz, vagy akár több ezer) megkeresést benyújtani, azonban a tömeges benyújtáshoz a Megkereső részéről informatikai fejlesztés szükséges. Tömeges benyújtási igény esetén, illetve szakmai jellegű kérdésekben a NAV Központi Irányítás Felszámolási és Végrehajtási Főosztálya áll az ügyfelek rendelkezésére ([email protected]), informatikai kérdésekben http://nav.gov.hu/nav/e-ugyfsz/levelkuldes e-mail címre várják a jelzéseket.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Alkalmi munkavállalás több cégnél

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szabadság kiadása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs