hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A koronavírus a számlázás és könyvelés menetét is átírta, de van megoldás!

  • BrandContent

A koronavírus-járvány felértékelte a digitális, online kapcsolattartási formákat. Vagyis, amikor nincs szükség személyes kontaktusra a cégek és a könyvelők, illetve a szállítók között. Szerencsére már léteznek olyan megoldások, amelyek érintkezésmentesen teszik lehetővé a kis- és középvállalkozásoknak az ügyek intézését. Például annak a kötelezettségnek a teljesítését, hogy július 1-jétől a számláikat immár összeghatártól függetlenül feltöltsék a NAV-hoz.

Szakmai berkekben nem zárják ki, hogy mivel az online számla-adatszolgáltatás jelentős körrel bővül, a jelenleg adatot szolgáltató vállalatok jelentéstételi ügyletköre pedig módosul, a július 1-jei értékhatárcsökkentés elhalasztódik. Igaz, e lépés mindenképpen jogszabálymódosítást igényel.

Addig is azonban a most ismert keretrendszerhez kell alkalmazkodni, vagyis arra készülni, hogy 2020. július 1-étől értékhatártól függetlenül kell majd minden, belföldi adóalany részére kiállított számlát online feltölteni. Mivel a beküldés elmulasztása büntetést von maga után, különösen fontos, hogy mindenki mielőbb beüzemelje az onlineszámla-beküldő rendszert.

Pánikra semmi ok

Pánikra azonban semmi ok, sőt még kényelmetlenséggel sem kell számolnia senkinek, feltéve, hogy a megfelelő ügyviteli rendszert használja – hangsúlyozza Nagy Attila, a Számadó Kft. sales-marketingese.

A Számadó Kft. kis-, közepes- és nagyvállalkozások, szervezetek pénzügyi, ügyviteli és menedzsment feladataira kínál kiforrott, jól használható, könnyen bevezethető, rugalmasan továbbfejlődő szoftvermegoldásokat. Ezek teljes mértékben hazai fejlesztésűek, a magyar pénzügyi-ügyviteli szokások és módszerek szerint készültek, és teljes mértékben az aktuális számviteli szabályoknak és rendeleteknek megfelelően működnek. Képzett és tapasztalt tanácsadó, rendszerszervező és fejlesztő gárdával állnak az ügyfeleik rendelkezésére. Szoftvereik a legmodernebb, mesterséges intelligenciával támogatott technológiákat használják.

A Számadó számlázó és ügyviteli rendszereiben a számlák feltöltése a NAV szervereire már korábban is teljesen automatikusan működött, most pedig a NAV 2.0 bevezetésével a vevő és szállító számlák letöltése vált megoldottá. Mindössze a könyvelendő számla számát kell az adatrögzítés során megadni és a rendszer a NAV szervereiről minden adatot közvetlenül a bizonylat-karbantartóba letölt, ezzel jelentős időt megtakarítva.

„E funkció – a hazai piacon elsőként – már a Számadó-rendszer alapvető része, így minden felhasználó által elérhető. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a letöltött adatokat csak a számla képe alapján lehetséges lekönyvelni, így a párosítás időigényes folyamata még emberi beavatkozást kíván” – jegyzi meg Nagy Attila.

Egy gombnyomással lekönyvelhetőek a bizonylatok

Az igazán forradalmi újdonság az, hogy a párosítással sem kell több, értékes munkaidőt eltölteni. A Számadó-szoftverekbe integrált – SDSYS által nyújtott – kényelmi szolgáltatás ugyanis hamarosan erre is megoldást kínál. A szállító számlák beszkennelése után (könyvelőirodák esetében célszerű az ügyfelektől eleve ilyen formában bekérni a számlákat) a mesterséges intelligenciával felvértezett rendszer mindent elvégez.  

A számla számát a dokumentumon megkeresi és rögzíti, ez alapján a NAV-tól a részletes adatokat azonnal letölti, párosítja a számla szkennelt képével és a Számadó ügyviteli rendszerében – amennyiben a felajánlott kontírozást elfogadjuk – egy gombnyomással le is könyvelhető az adott bizonylat. Az így elért megtakarítással, már egy kisebb könyvelőirodánál is néhány hónap alatt megtérülhet más ügyvitel szoftverről az átállás teljes költsége.

   
Nagy Attila azt is elmondta: a Számadó szoftvereinek végső tesztelése lezárult, így azok alkalmasak  a legújabb, NAV 2.0 fel és letöltési protokoll használatára. Ahol már eddig is működött az online számla feltöltése, más teendő nem lesz, mint letölteni és telepíteni a használt ügyviteli vagy számlázó program legfrissebb változatát.

Akinek még nincs az online feltöltés beállítva, és azt szeretné saját kezűleg megoldani, az talál leírást mind Eusys-számlázó, mind Számadó- vagy Compakta-szoftver esetén. De igény esetén a cég
– díj ellenében – segít az online-feltöltés teljeskörű beállításához.

De hogyan kell feltölteni a számlát a NAV-hoz?

A feltöltés két fő komponensből áll. Az egyik a NAVCOM segédprogram, amely felel azért, hogy a Számadó-szoftverekkel kiállított számlák feltöltődjenek a NAV szervereire. Ennek meglétét szükséges ellenőrizni és – amennyiben még nincs telepítve – azt minden Számadó-, Compakta- és Eusys-program mellé fel kell installálni. A NAVCOM beállításához szükséges adatokat a NAV Online számla oldalon, regisztráció után lehet beszerezni.

A 2020. július 1-jétől kötelező NAV 2.0-protokollt a NAVCOM március 25-én kiadott frissítése már támogat. Akinek gépén van internetkapcsolat és nem szerver operációs rendszert használ, ez a frissítés egy újraindítást követően automatikusan lefut, így azzal nincs további teendő. Amennyiben nem sikerül a beállítás, akkor itt lehet találni további segítséget vagy meg lehet rendelni a cég szolgáltatását.

Még kell egy lépés azonban akkor, ha már a NAVCOM működik. Az eddig is használt ügyviteli szoftvert egy frissítés lefuttatásával még alkalmassá kell tenni a sikeres feltöltéshez. Ez Eusys-számlázó esetében a frissítés gomb megnyomásával megtörténik és további teendő nincs, a Számadó- és Compakta-termékekhez pedig találhatók frissítőcsomagok.

A vevőszámlák könyvelése rendkívül egyszerű algoritmusokkal megoldható, ehhez sem kell már a jövőben elkérni a megbízótól a NAV adatszolgáltató XML-t, vagy egyéb adatforrást. A szállító számlák azonban nem ilyen egyszerűek. Ebben is fellelhetőek törvényszerűségek, és egy jó program a múlt eseményeit figyelve tesz is könyvelésre javaslatot. Azonban a költségnemekre való könyvelésben így is felbukkanhatnak csapdák. Nem várható, hogy egy könyvelőiroda cikk analitikusan könyveljen, nincs is erre felkészülve, nem ERP modellek. Ennek szellemében áfa analitikusan, költségnemekre könyvelnek (készletek, szolgáltatások osztályokba sorolása), aminek nagy része automatizálható. A NAV-adat azonban ennél sokkal többet tud, megmondja, hogy a számlák mely tételei tartoznak belföldi fordított áfa alá, vagy mely tételekre vonatkoznak áfa-megbontási kötelezettségek. Amíg a számla fizikailag, de legalább megjeleníthető formában a könyvelő rendelkezésére állt, addig ezt a könyvelő szakmai ismeretei moderálták. A NAV online XML azonban csak adatokat tartalmaz, amit ha okosan használunk fel, akkor sokat, nagyon sokat lehet nyerni. Ez lesz a vízválasztó, ami újrarendezi a könyvelőprogramok és könyvelési vállalkozók piacát. Egy új világ kapujában állunk, az út mindenkinek nyitva áll.

Az oldalon elhelyezett tartalom a Számadó közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében az Adózóna.hu szerkesztősége nem vett részt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Behajthatatlan követelés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyéni vállalkozás mint kft. tulajdonosa

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Gamer

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs