hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Melyik gyermekcélú megtakarítással járunk legjobban adóoldalról?

  • BrandContent

A jövő mindig bizonytalan – a mai helyzetnél mi sem bizonyítja ezt jobban –, ezért talán még fontosabbnak érezzük, hogy egy külön megtakarítással előre gondoskodjunk gyermekünk sikeres életkezdéséről. A lehetőségeket látva bőven van miből választanunk, a költségek, várható hozamok, állami támogatások, valamint a felhasználási lehetőségek tekintetében viszont egyáltalán nem mindegy, melyik mellett tesszük le a voksunkat – nem is beszélve az elérhető adókedvezményekről.

Ha szülőként szeretnénk valamekkora megtakarítást felhalmozni gyermekünk számára, valóságos arzenál áll rendelkezésünkre. Ezek közül van, amelyik valamilyen dedikált célra használható fel, mások néhány alapvető megkötést szabnak csak meg, megint mások teljesen rugalmasak a felhasználás tekintetében. Ezért is fontos, hogy tisztán lássuk, mi magunk milyen célra szeretnénk megtakarítani gyermekünknek, mert így jócskán leszűkíthetjük a releváns terméktípusok körét. A következőkben mindhárom fenti csoportból hozunk példát, ezek előnyeit és hátrányait, valamint adóvonzatait is bemutatva, ugyanis ebből a szempontból is nagy különbségek vannak a különböző módozatok közt.

Lakás-takarékpénztár

Amennyiben biztosak vagyunk benne, hogy gyermekünk lakhatásához kívánunk hozzájárulni és így segíteni őt az életkezdésben, a lakás-takarékpénztár (LTP) kézenfekvő megoldás lehet. Ennek esetében 4-10 éves futamidő alatt az LTP-re befizetett havi összegekkel gyarapítjuk a megtakarított összeget, amely után, ha nem is magas, de némi hozamra is számíthatunk. A havi befizetés egy általunk előre meghatározott összeg a pár ezer forinttól egészen a 20.000 forintos nagyságrendig. Az LTP tehát nem igényel sem különösebb pénzügyi ismereteket, sem nagyobb havi befizetéseket.

A rossz hír ezen a fronton, hogy 2018. október 17-ével a parlament eltörölte azt az addig 30%-os állami támogatást, amelyet az éves befizetéseinkre kaphattunk. Mivel ez a 30%-os támogatás jelentette a legnagyobb vonzerejét ennek a termékcsoportnak, a legtöbb pénzintézet ki is vezette lakás-takarékpénztári termékeit, de azért még mindig megtalálható néhány opció a piacon.

Adóügyi előnye azonban, hogy az LTP-t sem EHO, sem kamatadó nem terheli (sőt, korábban az állami támogatás is adómentesen volt lehívható). Ha tehát olyan megtakarítási formát keresünk, amellyel könnyíthetünk gyermekünk önálló életének megkezdésén, de valamelyest behatárolnánk, mire fordíthatja majd ezt a pénzt, az LTP továbbra is elérhető konstrukció.

Babakötvény

Hasonlóan széleskörben ismert megtakarítási forma a Babakötvény, amely valójában egy állampapír, amelyet Start-számla elindítása után tudunk vásárolni: az Államkincstárnál indítható Start-számlára történő befizetéseink automatikusan Babakötvénybe kerülnek. Ehhez társul az újszülött gyerekeknek automatikusan kiutalt egyszeri állami támogatás, 42.500 Ft. Az ide befizetett pénzünkre az állampapír hozama mellett évente 10%-os állami támogatást is kapunk, ami 2022-től maximum 12.000 forint lehet évente.

Mivel állampapírba fektetik a pénzünket, ezért egy meglehetősen biztonságos befektetésről beszélünk. Egyúttal azonban ez azt is jelenti, hogy túlzott hozamelvárásaink nem lehetnek; az alacsonyabb kockázat = alacsonyabb hozam elv érvényesül. Egész pontosan: a kamatprémium 3%, a kamatbázis pedig mindig az előző évi átlaginflációval egyenlő.

A relatív alacsony hozam mellett egyértelmű előnye viszont ennek a formának, hogy a Babakötvény és a Start-számla teljesen adómentes, sőt számlavezetési vagy egyéb díja sincs. Ennek fejében azonban annyi megkötéssel számolnunk kell, hogy csak a gyermek nagykorúvá válása után lesz hozzáférhető ez az összeg. Bár ez a 18 év sok időnek tűnhet, felhasználásában mégis rugalmasabb a babakötvény a lakáskasszáknál, hiszen a gyermek bármire elköltheti ezt az összeget, nem csak lakhatással kapcsolatos dolgokra.

Biztosítói gyermekcélú megtakarítás

Sokan nem gondolnak erre a lehetőségre, azonban a biztosítóknál is elindíthatunk megtakarítási célú szerződést gyermekünk javára. Az ide befizetett megtakarításainkat a biztosító piaci alapon fekteti be, aminek köszönhetően jellemzően az itt említett többi terméktípusnál kedvezőbb hozamot garantál. A rendszerint 10-15 évre szóló előtakarékosságok felhasználása teljesen szabad: sem életkorhoz, sem felhasználási célhoz nincs kötve.

Külön állami támogatás ugyan nem igényelhető erre a terméktípusra, azonban 10 év után teljes adómentességet szerezhetünk a felhalmozott összegre. Ebből, valamint abból adódóan, hogy a termékindítás költségeit a szerződés indulása elején vonják le, csak komoly veszteséggel szállhatunk ki az első 2-3 évben. Ezért is javasolják szakértőink, hogy legfeljebb végszükség esetén nyúljunk hozzá időnek előtte ehhez a megtakarításunkhoz.

Meg kell azonban említenünk, hogy a gyermekcélú biztosítói programok egy afféle „kettő az egyben” típusú megoldás ebben a mezőnyben. A megtakarítási cél mellett ugyanis némi kockázati, illetve igény szerint egészségügyi és baleseti biztosítási fedezetet is vásárolunk a termékkel.

Tartós befektetési számla

Ha pedig abszolút szabad felhasználású megtakarítási formákról beszélünk, meg kell említenünk a TBSZ-t, azaz Tartós Befektetési Számlát is. Ez egy afféle befektetési számla, ahova a 0. évben tudunk tetszőleges összeget elhelyezni, majd ezt különféle befektetésekbe forgatni. Az így szerzett hozamot 5 év után már semmilyen adó nem terheli, tehát adómentesen férhetünk a pénzünkhöz. Ha korábban, de 3 év után vennénk ki a pénzt, akkor 10%-os adót kell fizetnünk, tehát még ekkor is élhetünk némi adókedvezménnyel.

Ennyiben tehát nem klasszikusan gyermekcélú megtakarítás a TBSZ, mert rövidebb időtávra szól, és nem kifejezetten gyermekekre dolgozták ki; ugyanúgy köthetjük saját magunk, mint gyermekünk számára.

Azt se felejtsük el, hogy a TBSZ-nél valamennyire értenünk kell a pénzügyekhez, hogy fialtatni tudjuk a pénzünket. Ebben az esetben ugyanis nincs olyan automatikus megoldás, mint a Start-számlánál, ahol a befizetésünk egyből Babakötvénybe kerül.

Döntsünk pénzügyi céljaink szerint!

Ahogy látjuk, a teljesség igénye nélkül is elég sok lehetőség áll rendelkezésünkre, ha gyermekünk számára szeretnénk előtakarékosságba kezdeni. A fő kérdés, hogy milyen jellegű támogatást szeretnénk neki adni. Az első lakására tennénk félre? Olyan összeget halmoznánk fel, amelyhez nagykorúságáig nem férhet hozzá, de addig teljes biztonságban tudhatjuk a pénzt? Esetleg hajlandóak vagyunk némi kockázatot is vállalni, hogy az így elérhető magasabb hozammal pozitívabb kilátásaink lehessenek a végösszeget tekintve?

Utóbbi szempont azért is fontos, mert ahogy látjuk, bármikor jöhet az idők során olyan kedvezőtlen időszak, amikor felszökik az infláció, ami miatt a megtakarításunk reálértéke is erősen sérülhet. Egy hosszú távú pénzügyi döntésnél tehát figyelembe kell vennünk, milyen távlati célt szeretnénk ezzel megvalósítani, milyen költségekre, adóvonzatokra és hozamokra számíthatunk. Mindezek mellett pedig saját kockázatvállalási hajlandóságunk, valamint pénzügyi affinitásunk is meghatározó, tehát hogy mennyire vagyunk hajlandóak és képesek saját kezünkbe venni az adott befektetési döntéseket.

Olvassa el a Megtakarítás Gyerekeknek szakértőinek gyermekcélú megtakarításokról írt összefoglalóját, hogy megalapozott, hosszú távon is az ön céljainak megfelelő döntést hozzon pénzügyeiben.

Az oldalon elhelyezett tartalom a Pénzügyek Másképpen közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében az Adózóna.hu szerkesztősége nem vett részt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cserepótló ingatlan, illeték

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Szálláshely-szolgáltatás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink