hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megjelent a törvény a globális minimumadóról

  • Erdős Gabriella adószakértő, TaxMind Kft.

A Magyar Közlöny 2023. évi 171. számában megjelent a globális minimum-adószintet biztosító kiegészítő adókról és ezzel összefüggésben egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LXXXIV. törvény. A jogszabály az EU 2022/2523 irányelvét ülteti át a hazai jogba, amit a tagországoknak (néhány előírás kivételével) ez év végéig kellett megtenniük. Mivel a törvény nemzetközi jogot implementál, így nem csoda, hogy a javaslathoz összesen csak egy módosító indítvány érkezett, amely nem került elfogadásra. A törvény alkalmazása azonban így is rendkívüli kihívásokat jelent majd az érintetteknek.

A globális minimumadó azokat a vállalatcsoportokat érinti, amelyeknek a végső anyavállalat konszolidált beszámolója szerinti éves árbevétele 750 millió euró fölött van a vizsgált négy pénzügyi évből legalább kettőben, azonban az ilyen vállalatcsoportok minden magyarországi tagja érintett lehet, és köteles az adatszolgáltatást teljesítő csoporttaggal együttműködni a kiegészítő adókötelezettség meghatározásában. Ez alól csak két kivétel van: a nemzetközi tevékenység kezdeti szakaszára vonatkozó kivétel és a de minimis kivétel alkalmazásának opciója, ha a csoport az adott országban 10 millió EUR alatti árbevételt és 1 millió EUR alatti nyereséget ér el.

A kiegészítő adókötelezettségek egyike a belföldi kiegészítő adó, amely azt célozza, hogy a csoport magyarországi tényleges adószintje és a minimumadó szint közötti különbözetet Magyarország (és ne az anyavállalat országa vagy más ország) szedje be.

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna következő írásait is: Vége a trükközéseknek? Jön a globális minimumadó, nem csak a legnagyobb cégeket érinti; Globális minimumadó: az EU-irányelv magyarországi alkalmazásának szabályai; Globális minimumadó: számviteli és eljárási szabályok, a kiegészítő adó hatása az adókedvezményekre!

A jogszabály alkalmazása szempontjából külön komplexitást visz az amúgy sem egyszerű rendszerbe az az előírás, amely szerint „a törvény az OECD modell szabályaiban foglaltak szerint értelmezendő, amennyiben azok összeegyeztethetőek az e törvény szerinti szabályokkal”.

A kérdés különösen azért érdekes, mivel az OECD vonatkozó szabályai jelenleg is tovább fejlődnek. Az EU irányelv 2022. év végi elfogadása óta két adminisztratív iránymutatás is megjelent, ami jelentősen befolyásolja a tényleges számításokat. Az EU azon az állásponton van, hogy ezek a részletszabályok összhangban állnak a korábban elfogadott irányelvvel. Az adóalanyok számára azonban ez azt jelenti, hogy nemcsak a magyar törvényt, hanem az OECD mindenkori vonatkozó ajánlásait és értelmezéseit, valamint azok változásait is ismerniük kell ahhoz, hogy a törvényt megfelelően alkalmazni tudják.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket a részletekért!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tényleges tulajdonos

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Egyszerűsített foglalkoztatás, munkaidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31