Változik az adózás rendje, módosult az adózási szempontból nem együttműködő országok köre

  • Gyüre Ferenc adótanácsadó

A 2024. július 8-án megjelent 74. számú Magyar Közlönyben kihirdették – egyebek mellett – az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) egyes rendelkezéseinek eltérő alkalmazásáról szóló 181/2024. kormányrendeletet, valamint az adózási szempontból nem együttműködő államok listájának közzétételéről szóló 19/2020. PM rendeletet módosító 2/2024. PM rendeletet is.

Adózás rendjének változása

A kormány az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára (veszélyhelyzet) hivatkozva módosította az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) mulasztási bírsággal kapcsolatos rendelkezéseit. A módosítás értelmében ezen időszak alatt a mulasztási bírság összege emelkedik, mely kiterjed mind a magánszemélyekre, mind a gazdálkodó egységekre.

A változás három területet érint:

» általános bírságszabályra vonatkozó módosítást,

» foglalkoztatott bejelentésére vonatkozó módosítást,

» számla-, nyugtakibocsátásra vonatkozó módosítást

tartalmaz.

Általános bírságszabály

A korábban (veszélyhelyzeten kívül) érvényben lévő szabály az volt, hogy az egyes adózói kötelezettségnek a megszegése miatt a természetes személy adózót kettőszázezer forintig, nem természetes személy adózót ötszázezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja az adóhatóság.

Az általános bírság lényegében az általános adókötelezettség megsértésére terjed ki, melyet az Art. 14. §-a tartalmaz tételesen felsorolva. De ide tartozik a bejelentési, bejelentkezési, bevallási, illetéki, tevékenységvégzési, nyilatkozattételi, ellenőrzési, visszaigénylési tételek kezelése is. Azaz bármilyen, felsorolt tételben mulaszt az adózó és azt nem tudja kimenteni, vagy az általános adókötelezettségeit nem teljesíti, akkor mulasztási bírság szabható ki rá.

A veszélyhelyzet ideje alatt az általános mérték a duplájára emelkedik, azaz a természetes személy adózó négyszázezer forintig, a nem természetes személy adózó egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a foglalkoztatott bejelentésére, valamint a számla-, nyugtakibocsátásra vonatkozó változásokat, illetve, hogy mit mond ki a 2/2024. PM rendelet!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Remote munka Hollandiában

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Napelempark létesítésének áfatartalma

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink