hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változhat az áfatörvény: az országgyűlés előtt a javaslat

  • Sinka Júlia okleveles adószakértő

Már a parlament előtt a költségvetést megalapozó törvényjavaslat, amely számos egyéb jogszabály mellett az áfatörvényt is módosítaná.

2022. június 21-én került a parlament elé a T/360. számú törvényjavaslat, amely az általános forgalmi adózás egyes szabályait is – az adó alapjának utólagos csökkentésére és a csoportos adóalanyiság időszakának önellenőrzésére vonatkozóan – érinti.

Az adó alapjának utólagos csökkenése

Ahhoz, hogy a tervezett törvénymódosítás lényegét és fontosságát átlássuk, először górcső alá kell vennünk az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) érintett, jelenleg hatályos rendelkezését, valamint magát a javaslatot indokoló jogesetet is.

Olvassa el az Adózóna „Helyi bérlet áfájának levonhatósága”, „Nyílt végű lízing: milyen lehetőségek vannak az áfalevonási jog gyakorlására? Példákkal” és „A fiktív számla az adóhatóság, a Kúria és az Európai Bíróság joggyakorlatában” című írásait!

Az áfatörvény 77. §-a rögzíti azokat az esetköröket és feltételeket, amelyek mellett az adó alapjának utólagos csökkenése megengedett. E szakasz (4) bekezdése szerint, ha „a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás teljesítését követően az adóalany az üzletpolitikájában részletesen rögzített feltételek szerint vásárlásösztönzési célból pénzt térít vissza olyan adóalany vagy nem adóalany részére, aki (amely) azt a terméket, szolgáltatást, amelynek beszerzése, igénybevétele pénzvisszatérítésre jogosít, nem közvetlenül tőle szerezte be, vette igénybe, a pénzt visszatérítő adóalany utólag csökkentheti azon termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása adóalapját, amelyre vonatkozóan a pénzt visszatéríti (adóalap csökkentésre jogosító ügylet) feltéve, hogy

a) az a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás, amelyet közvetlenül a pénzvisszatérítésre jogosult részére teljesítettek (pénzvisszatérítésre jogosító ügylet), belföldön teljesített adóköteles ügylet; és

b) a visszatérítendő összeg kisebb, mint a pénzvisszatérítésre jogosító ügylet mennyiségi adatának és az adott vásárlásösztönzési program keretében, bármely adóalap-csökkentésre jogosító ügylet vonatkozásában az értékesített termék, nyújtott szolgáltatás legalacsonyabb, adóval növelt egységárának szorzataként adódó összeg.”OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, miképpen döntött az EUB a Boehringer-ügyben, ennek következtében az adó alapjának utólagos csökkentése terén milyen módosításokat tartalmaz a törvényjavaslat, illetve – szintén a javaslat kapcsán – milyen változások várhatók a csoportos adóalanyiságot érintően!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs