A fiktív számla az adóhatóság, a Kúria és az Európai Bíróság joggyakorlatában

  • Horváth Dániel és Pauker Zoltán Andersen Adótanácsadó Zrt.

Az áfa rendszerében főszabály szerint az adófizetési kötelezettséget annak a ténynek a bekövetkeztetése keletkezteti, amellyel az adóztatandó ügylet tényállásszerűen megvalósul. Az ügylet teljesítéséről tehát számlát kell kiállítani, de vajon mi történik akkor, ha az adót is tartalmazó számla kibocsátása a teljesítés hiányában valósul meg?

A tényleges teljesítés nélkül kiállított számlát a szakzsargon fiktív számlának hívja. Mivel egy fiktív számla kibocsátása és befogadása alkalmas lehet az adóelkerülő magatartás elősegítésére, ennek visszaszorítása mind a hazai, mind pedig a közösségi szintű jogalkotó kiemelt célja kell, hogy legyen a központi költségvetés védelmében.

Ezen cél elérése érdekében a közösségi szintű szabályozással, vagyis a HÉA Irányelvvel összhangban az áfatörvény 55. § (2) bekezdése olyan szankciós adófizetési kötelezettséget állít fel, mely megkeletkezik abban az esetben is, ha egyébként gazdasági eseményre (teljesítésre) ténylegesen nem kerül sor, de ennek ellenére a számla kibocsátása megtörténik. Az adófizetési kötelezettség a számlakibocsátónál áll be, de az áfatörvény kimentési lehetőséget biztosít ez alól, mellyel a jogalkotó elsődleges célja, hogy ez a szankciós joghatás lehetőleg csak a legindokoltabb esetekben lépjen életbe.

A mentesüléshez szükséges eljárást a HÉA irányelv nem tartalmazza, e feltételeinek meghatározását a tagállamokra bízza, az áfatörvény ezügyben pedig az aktív cselekvési kötelezettséget egyértelműen a számlakibocsátóra telepíti kettős, konjunktív feltételrendszert kiépítve.


OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, mit kell tenni ahhoz, hogy az adózó mentesüljön a fiktív számlával kapcsolatos szankciók alól!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kölcsön elengedése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Gázolaj-visszatérítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs