hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyílt végű lízing: milyen lehetőségek vannak az áfalevonási jog gyakorlására? Példákkal

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász

Mikor érdemes inkább útnyilvántartást vezetni, mikor élni az 50 százalékos adólevonási lehetőséggel bérlet, illetve lízing esetén? Céges autóval történő munkába járás vajon gazdasági tevékenységként történő hasznosításnak tekinthető-e? Többek között ezekre a kérdésre is választ ad a "Gépjárművek adózása é számvitele" című kiadványunk. Jelen cikk a kiadványból az adólevonási lehetőségek bérlet/nyílt végű lízing esetén témát járja körbe.

2019. január1-je óta az adóalanyoknak lehetőségük van arra, hogy levonhassák a bérleti díjban (lízingdíjban) rájuk hárított, vagy a fordított adózás szabályai szerint megfizetett forgalmi adó 50 százalékát azzal, hogy az üzleti használat tényét (adómegállapítási időszakonként) csak egyszer kell igazolni. Ehhez képest a jogszabály egyébként továbbra is engedélyezi azt, hogy az adóalany ettől eltérő levonási arányt alkalmazzon, azaz általános szabályok szerint – például útnyilvántartásssal igazolt mértékben – vonja le a rá hárított áfa összegét (áfatörvény 125/A §).

Munkába járás céges autóval

Ebben a témában az első és teljesen jogosan felmerülő kérdés az szokott lenni, hogy a céges autóval történő munkába járás vajon gazdasági tevékenységként történő hasznosításnak tekintendő-e.

A munkajogi szabályozás szerint a munkavállaló kötelezettsége, hogy munkahelyén idejében és munkavégzésre alkalmas állapotban megjelenjen, így a munkahelyre történő eljutást fő szabály szerint a munkavállalónak kell megoldania. A C-258/95. (Julius Fillibeck) ECJ ítéletben rögzített elvek alapján viszont speciális körülmények esetén a munkavállaló munkahelyre történő eljutása (eljuttatása) mégis gazdasági célú szolgáltatásnak tekintendő: ha egyéb megfelelő közlekedési eszközzel csak aránytalan nehézségekkel lehet a munkavégzés helyét megközelíteni, akkor a munkáltató által biztosított szállítási szolgáltatás igénybevételére vonatkozó áfát levonásba helyezheti.

Ezeket az elveket figyelembe véve kijelenthető, hogy egyes esetekben a céges autónak a munkavégzés helyére való bejutásához való használata adólevonásra jogosító tevékenységnek minősül. Ez az elv nemcsak objektív szempontok szerint érvényesül, hanem adott körülmények figyelembevételével is.

Vásárolja meg 10 százalék kiadói kedvezménnyel a Gépjárművek adózása, számvitele című kiadványunkat!

Példa

A munkavállaló tömegközlekedési eszközzel másfél óra időráfordítással tudja csak megközelíteni a munkahelyét, ám céges autóval 20 perc alatt be tud érni munkahelyére. Ez az objektív körülmény már képes megalapozni a munkahelyre való bejutás költségének áfalevonását, pontosabban a cégautó üzleti használatának alátámasztását. Ha a koronavírus-járvány miatt a tömegközlekedés használata nem teljesen biztonságos, ugyanakkor a munkavállaló személyes megjelenése a cégnél nem nélkülözhető, akkor még az esetben is üzleti célúnak tekinthető a cégautóval a munkahelyre történő bejutás, ha a munkahely megközelítése egyébként tömegközlekedéssel is egyszerűen megoldható lenne.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja van-e arra lehetőség, hogy az üzleti és magáncélra egyaránt használt személygépkocsik bérbevétele esetében eltérjenek az 50 százalékos levonási tilalomtól, illetve miként lehet kombinálni az ismertetett két módszert!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkaidőkeret megállapítása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Adóköteles egyéni életbiztosítások

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3