Könnyítés borászoknak az EPR rendszerében

  • adozona.hu

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló 80/2023 kormányrendelet (EPR-rendelet) újabb módosításon esett át augusztus végén. Ennek következtében a borászati termék is bekerült az EPR-rendelet fogalmi rendszerébe, illetve a borászati termék üvegcsomagolásának gyártója számára díjátalány-fizetési lehetőséget vezetnek be, írja honlapján megjelent elemzésében az Andersen Magyarország.

Az EPR-rendelet a borászati termékek meghatározása során az Európai Uniós szabályozást (1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet VII. melléklet II. részében) veszi alapul, mely szerint idetartoznak a szőlőből készült termékek, amelyek 17 különböző kategóriába sorolhatók a jelenleg hatályos uniós szabályozásban. Többek között ilyen kategóriák például a bor, a gyöngyözőbor, a pezsgő és a szőlőmust – ismerteti az Andersen Magyarország elemzése.

Tartson velünk EPR-kötelezettség: közeledik az első bevallás című rendezvényünkön!

A díjátalány-fizetés egy lehetőség, amelyről a borászati termék üvegcsomagolásának gyártója dönthet, azonban a díjátalány-fizetésre vonatkozó választás tárgyéven belül nem változtatható meg. A díjátalány keretében a gyártó által fizetendő EPR-díj mértékét a gyártó által forgalomba hozott palackmennyiség alapulvételével kell meghatározni. További könnyítés, hogy a díjátalány tartalmazza a borászati termék üvegcsomagolásához kapcsolódó további fogyasztói, gyűjtő- és szállítási csomagolás EPR-díját is.

A díjátalány mértéke még nem ismert, ezért a borászok számára még nem lehet megállapítani, hogy a lehetőség választása pontosan milyen mértékű könnyítést jelenthet az EPR-díj-fizetési kötelezettség tekintetében. A kormányzat korábbi kommunikációja alapján azonban a szabályozás célja egyértelműen az, hogy a borászok terhei ne növekedjenek tovább az EPR-rendszer bevezetésével a termékdíjhoz képest.

Az azonban már most is biztosan kijelenthető, hogy a fenti módosítások komoly adminisztratív könnyítést jelentenek a borászok számára. Díjáltalány-fizetés választása során ugyanis nem lesz kötelező a körforgásos (KF) kód szerinti nyilvántartás vezetése az üvegcsomagolások (és a kapcsolódó fogyasztói, gyűjtő- és szállítási csomagolás) tekintetében – emelik ki az Andersen Magyarország szakértői.

A borászati termékek üvegcsomagolása gyártójának csupán a Magyarországon általa forgalomba hozott vagy készletre vett borászati termék kategóriájának megnevezéséről és üvegcsomagolásának a mennyiségéről – azaz a palackok darabszámáról – kell majd nyilvántartást vezetnie. A negyedéves adatszolgáltatás keretén belül pedig majd az egyszerűsített nyilvántartásból kell a borászoknak adatot szolgáltatniuk az országos hulladékgazdálkodási hatóság felé – hangsúlyozzák az Andersen Magyarország elemzői.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vadászkutya könyvelése vadásztársaságnál

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Egyéni vállalkozás bevétele

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5