hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

EPR-kötelezettség: új előírások gyártókra, forgalmazókra és logisztikai szolgáltatókra – webinárium

 • adozona.hu

Mivel a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) a gazdálkodók széles rétegét érinti, és bevezetésére már alig néhány hét maradt, regisztrációs, illetve nyilvántartásba vételi kötelezettségre pedig már csak szinte csak pár nap áll rendelkezésre (május 31.), érdemes alapjaiban megismerni a várható szabályokat és azokra felkészülni. Tartson velünk webináriumunkon, ahol előadóink átfogóan ismertetik az új szabályozással kapcsolatos legfontosabb ismereteket, majd előadóink, Gombás Otília és Malomsoki Tibor a J&J Center Kft. szakértői, a beérkező kérdésekre válaszolnak!

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (extended producers responsibility, EPR) működésének részletes szabályairól szóló 80/2023. kormányrendelet értelmében 2023 július elsejétől kezdve a termékek gyártói viselik a pénzügyi felelősséget a hulladékkezelésért a termék teljes életciklusa során.

Minden vállalkozásnak meg kell vizsgálnia, hogy „gyártónak”, azaz a díjköteles termék előállítójának, első belföldi forgalomba hozójának stb. minősül-e. Ha a vállalkozás kötelezett az EPR-díj fizetésére, akkor legkésőbb pedig 2023. május 31-éig kérelmeznie kell az országos hulladékgazdálkodási hatóságnál a nyilvántartásba vételt, illetve a nyilvántartásba vétel iránti kérelem benyújtását megelőzően regisztrálnia kell a koncessziós társaság (MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt., a továbbiakban: „MOHU”) által működtetett elektronikus felületen a jogszabályban meghatározott adatok megadásával.

A kötelezettség elmulasztását az országos hulladékgazdálkodási hatóság hulladékgazdálkodási bírsággal sújtja. Ha a vállalkozás ezt követően sem teljesíti a regisztrációs kötelezettséget, a hatóság felfüggeszti a körforgásos termék forgalomba hozatalát.

Fontos kérdeseket kell megvizsgálni szinte minden vállalkozásnak, amelyekre a webináriumon válaszokat is kaphatnak:

 • „Vonatkozik rám a szabályozás?”
 • „Milyen új kötelezettségeim lesznek?”
 • „Mennyit kell fizetnem?”
 • „Mire számíthatok, lesz szankció?”
 • „Lesz ellenőrzés?”
 • „Milyen határidők vannak?”

Előadók:

 • Gombás Otília szakértő, J&J Center Kft.;
 • Malomsoki Tibor szakértő, J&J Center Kft.

Tematika:

 • a 2023-as változások célja, áttérés a körforgásos gazdaságra;
 • a környezetvédelmi termékdíj változásai a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) bevezetésével;
 • érintett gazdálkodói kör – szinte mindenki, hiszen a körforgásos termékek gyártói, forgalomba hozói, felhasználói, illetve a külföldről behozott termék csomagolásának lebontói fogják viselni a pénzügyi felelősséget a termék hulladékká válását követő hulladékkezelésért;
 • körforgásos (EPR-köteles) termékek köre;
 • legfontosabb részletszabályok bemutatása gyakorlati példákon keresztül.

A webinárium időtartama 90 perc (előadás: 60 perc; kérdések, és válaszok: 30 perc).

A rendezvény időpontja: 2023. május 25. 10:00 óra.


A webinárium teljes ára 12 900 Ft + áfa.

JELENTKEZEM

EPR 600×120
Forrás: HVG

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Biztosítás, hitelközvetítés bevétele

Bunna Erika

adótanácsadó

Számlahelyesbítés garázsszövetkezetnél

Bunna Erika

adótanácsadó

Rendes felmondás esetén mikor kell elszámolni a dolgozóval?

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31