Jogosultság korhatár előtti ellátásra 2023-ban

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Bár 2012 óta a nyugdíjkorhatár betöltése előtt korhatár előtti öregségi nyugdíj megállapítására (a nők kedvezményes öregségi nyugdíjazása kivételével) nincs lehetőség, a 2011. évi CLXVII. törvény lehetőséget nyújt úgynevezett korhatár előtti ellátás megállapítására.

Az előrehozott öregségi nyugdíj, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, korkedvezményes öregségi nyugdíj, korengedményes öregségi nyugdíj intézményének 2012-ben történt hatályon kívül helyezését követően a nyugdíjkorhatár betöltése előtt korhatár előtti öregségi nyugdíj megállapítására – kivéve a nők kedvezményes öregségi nyugdíjazását – nincs jogi lehetőség.

A 2012. január 1-jétől hatályos, a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény (Khtv.) azonban lehetőséget nyújt úgynevezett korhatár előtti ellátás megállapítására.

A 2016. évig bezárólag négy jogcímen lehetett korhatár előtti ellátásra jogosultságot szerezni, ezt követően azonban – így a 2023. évben is – már csupán a korkedvezményt szerzett személyek esetében nyílik lehetőség korhatár előtti ellátás, illetve a táncművészek részére úgynevezett táncművészeti életjáradék megállapítására.

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "Öregségi nyugdíj: ezek a jogosultsági szabályok 2023-ban", "Kata és a nők 40 kedvezményes nyugdíjjogosultsági ideje", valamint "Nem tudja, hogy milyen jogviszonyai szerepelnek a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban? Így kérdezheti le ezeket" című írásait is!

A korkedvezményt szerzett személyek korhatár előtti ellátásra való jogosultságával kapcsolatban a Khtv. 7. § (1) bekezdés c) pontja tartalmazza a vonatkozó jogi szabályozást, mely szerint korhatár előtti ellátásra az jogosult, aki az ellátás megállapításának kezdő napjáig, de legkésőbb 2014. december 31-ig a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 2011. december 31-éig hatályos rendelkezései szerint korkedvezményre jogosultságot szerzett, és rendelkezik legalább 15 év nyugdíjra jogosító szolgálati idővel.

A korhatár előtti ellátás annyi évvel az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt vehető igénybe, ahány év korkedvezményt a jogosult a korhatár előtti ellátás megállapításáig – de legkésőbb 2014. december 31-éig – szerzett.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a részleteket!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkába járási költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Közalapítvány nonprofit kft.-t hoz létre

Pölöskei Pálné

adószakértő

Rekultiváció (?) elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs