A nap kérdése: termékeinket csomagolóanyaggal értékesítjük – érint minket az EPR-kötelezettség?

  • adozona.hu

Cégünk körforgásos termékeket nem gyárt. Külföldről behozott termékeink csomagolóanyaga után környezetvédelmi termékdíjat fizetünk. Az értékesített termékeink szintén csomagolóanyaggal (raklap, fólia, big-bag zsák) kerülnek értékesítésre. A 2023.július 1-jétől bevezetésre kerülő kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) érinti-e vállalkozásunkat? – kérdezte olvasónk, Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló 80/2023. kormányrendelet (EPR-rendelet) 1. melléklete határozza meg az EPR-kötelezettségekkel érintett termékek körét. A melléklet 1.1 pontja alapján idetartoznak a csomagolási kormányrendelet hatálya alá tartozó csomagolások. A kérdésben leírt csomagolások megfelelnek a csomagolási kormányrendeletben meghatározott fogalomnak, így tehát az EPR-rendelet tárgyi hatálya alá tartoznak.

Önre vonatozik az EPR-kötelezettség? – webináriumunkon megtudhatja.

Az EPR-rendelet 16. §-a szerint a kiterjesztett gyártói felelősségi díjfizetési kötelezettség a körforgásos termék forgalomba hozatalával keletkezik. A kötelezetti kör meghatározásánál figyelemmel kell lenni az egyes termékárami rendeletek „gyártó” fogalmára, továbbá arra, hogy a jogszabályi meghatározás szerint forgalomba hozatalnak minősül többek közt a körforgásos termék tulajdonjogának első átruházása és a saját célú felhasználás.

A jogszabály 17. §-a értelmében a „külföldi előállítású csomagolás saját célú felhasználásának minősül a csomagolás végleges elválasztása a terméktől – kivéve a belföldi gazdálkodó szervezet tulajdonában lévő, külföldről visszahozott újrahasználható csomagolás elválasztását –, amennyiben a csomagolás után a kiterjesztett gyártói felelősségi díjfizetési kötelezettség nem került korábban teljesítésre”.

Ennek értelmében a külföldről behozott termékekről lebontott csomagolás után önöket terheli az EPR-regisztrációs és -díjfizetési kötelezettség saját célú felhasználás jogcímén, amennyiben a csomagolás nem minősül az előbbiekben meghatározott kivételnek.

Az értékesített termékek csomagolóanyagai esetén is önöket terheli az EPR-regisztrációs- és díjfizetési kötelezettség, a csomagolás első belföldi forgalomba hozatala jogcímén.

Az április 30-i MOHU-regisztráció akkor érintette volna önöket, amennyiben intézményi hulladéktermelőnek minősülnek, azaz, ha van olyan elkülönítetten gyűjtött hulladékuk, amely július 1-jétől csak a koncessziós társaságon keresztül szállíttatható el. A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer kapcsán május 31-éig szükséges a MOHU oldalán, illetve a Hulladékgazdálkodási Hatósághoz bejelentkezni.

A környezetvédelmi termékdíjat továbbra is be kell vallani és meg kell fizetni a csomagolószer tekintetében. Változás a fizetendő díj összegében várható, mert a fizetendő környezetvédelmi termékdíj összegéből le kell vonni a csomagolószer esetén az abból előállításra kerülő csomagolás után fizetendő kiterjesztett gyártói felelősségi díjat. Az EPR-díjak mértékéről még nem született meg a kormányrendelet, így a konkrét összegek még nem ismertek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs