hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egészségügyi szolgáltatáshoz júliustól így vehető igénybe utazási költségtérítési támogatás

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Korábban már beszámoltunk az egészségügyi szolgáltatáshoz igénybe vehető utazási költségtérítési támogatás 2022. július 1-jétől alkalmazandó új szabályairól. A napokban megjelent kormányrendelet 2022. július 2-ától kicsit pontosította ezeket a rendelkezéseket. Erre tekintettel mostani cikkünkben az utazási költségtérítési támogatás 2022. júliusában hatályba lépő előírásait foglaljuk össze azzal, hogy nem térünk ki a korai fejlesztést és gondozást nyújtó intézményhez kapcsolódó utazási költségtérítési támogatásra.

Utazási költségtérítési támogatás jár, ha a beteg távolsági közforgalmú személyszállítási eszközzel (például autóbusszal, vonattal), illetve adott esetben személygépkocsival utazik az egészségbiztosítóval szerződött – jogszabályban foglalt – egészségügyi szolgáltatóhoz azért, hogy az alábbi ellátásokat igénybe vegye:

♦ fogászati szakellátás;

♦ járóbeteg-szakellátás;

♦ fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás,

♦ gyógyászati (gyógyfürdő) ellátás;

♦ rehabilitáció;

♦ gyógyászati segédeszköz megvásárlása és annak próbája;

♦ szűrővizsgálat.

Megjegyzés: Helyi utazás költségeihez támogatás nem jár.

A július 1-jétől hatályos támogatásokról szóló korábbi írásunkat itt olvashatja el!

Elöször nézzük meg az utazási költségtérítési támogatás 2022. július 1-jétől és 2022. július 2-ától alkalmazandó azon változásait, amelyek a személygépkocsival történő utazás támogatására vonatkoznak.

Mindenekelőtt meg kell említeni, hogy nem változik a személygépkocsival történő utazás támogatásának összege. Azaz, a betegsége, egészségi állapota miatt közforgalmú személyszállítási eszközön utazni nem képes személyt utazási költségtérítési támogatásként kilométerenként 21 forint illeti meg. Ha kísérő is megy a beteggel, akkor ez az összeg a beteget és a kísérőjét együtt illeti meg azzal, hogy ha a kísérő egyedül utazik a betegért vagy a betegtől ez a támogatás továbbra is 18 Ft/km összegű.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen további rendelkezéseket kell figyelembe venni a gépkocsival történő utazás, a kísérő költségeinek támogatásánál, továbbá mi a módja az igény érvényesítésének!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs