hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Behajthatatlan követelések áfája: újabb uniós bírósági ítélet, módosítani kell a magyar szabályt is

  • Kiss Péter adószakértő, TruTax Kft.

Több ponton módosítani kell az idei év elején hatályba lépett, a behajthatatlan követelések áfájának visszaigénylésére vonatkozó magyarországi rendelkezéseket is az Európai Unió Bírósága által egy lengyel ügyben az elmúlt héten hozott ítélete nyomán.

Még 2019-ben az Európai Unió Bíróságának (EUB) ún. Porr-ügyben (C-292/19. számú ügy) hozott döntése gyökeresen megváltoztatta a behajthatatlan követelésekre jutó áfa visszatérítésével kapcsolatos magyar előírásokat és gyakorlatot. Egyrészt a bírósági ítéletre hivatkozással számos vállalkozás indította el a kapcsolódó áfa-visszaigénylését. Másrészt 2020. január 1-jétől az áfatörvény szabályozza, hogy az adózók mely feltételek teljesülése esetén csökkenthetik utólag az áfa alapját a behajthatatlan követelésként elszámolt ellenértékkel.

Az EUB az elmúlt héten újabb döntést hozott egy, a témával kapcsolatos lengyel ügy vonatkozásában. Az ítélet következményeként az ez év elején életbe lépett magyar előírások is módosulhatnak.

A vizsgált ügy

Az Európai Unió Bírósága egy lengyel adóalany szolgáltatásnyújtása során keletkezett behajthatatlan követelés kapcsán folytatott vizsgálatot. A konkrét ügyben (C‑335/19.) az adóalany (azaz a hitelező) ügyfele (azaz az adós) az érintett szolgáltatásnyújtás teljesítését követően felszámolás alá került, ennek következményeként pedig a hitelező nem volt jogosult a behajthatatlan követelésre eső áfát visszaigényelni lengyel szabályok alapján.

A lengyel legfelsőbb közigazgatási bíróság megkeresése alapján az EUB nemcsak a fenti esettel kapcsolatos lengyel előírás uniós jognak való megfelelését vizsgálta, hanem az egyéb kapcsolódó rendelkezéseket is. A bíróság egyrészt vizsgálta, hogy összhangban van-e a közösségi joggal az a lengyel szabály, amely alapján a behajthatatlan követelésekre vonatkozó adóalap-csökkentés kizárólag abban az esetben alkalmazható, ha az adós nincs fizetésképtelenségi eljárás vagy felszámolás alatt sem a szolgáltatásnyújtás/termékértékesítés teljesítésének időpontjában, sem pedig az adóalap-csökkentéssel érintett adóbevallás benyújtását megelőző napon.

A vizsgálat kiterjedt továbbá arra is, miszerint az adóalap-csökkentés feltételeként szabható-e az, hogy a hitelező és az adós aktív áfaalanyként legyen nyilvántartva a szolgáltatásnyújtás/termékértékesítés teljesítésének időpontjában, valamint az adóalap-csökkentéssel érintett adóbevallás benyújtását megelőző napon.

Az ítélet következtetései

Az EUB ítélete mindegyik vizsgált kérdéskör kapcsán kimondja, hogy a lengyel szabályozás ellentétes az uniós joggal. Másként megfogalmazva: a behajthatatlan követeléssel kapcsolatos adóalap-csökkentés feltételeként nem köthetők ki olyan feltételek, miszerint a termékértékesítés vagy a szolgáltatásnyújtás időpontjában, valamint a behajthatatlan követeléssel összefüggő adócsökkentés érvényesítésére irányuló adóbevallás helyesbítésének benyújtását megelőző napon az adós aktív áfaalanyként legyen nyilvántartva, és ne álljon fizetésképtelenségi vagy felszámolási eljárás alatt. A csökkentésnek nem lehet továbbá feltétele az sem, hogy az érintett adóbevallás helyesbítésének a benyújtását megelőző napon maga a hitelező továbbra is aktív áfaalanyként legyen nyilvántartva.

Az első kérdéskör (az adós aktív áfaalanyiságára vonatkozó feltétel) kapcsán a bíróság azzal indokolja a döntését, hogy az adós áfaalanyisága sem az ügylet teljesítésének időpontjában, sem az érintett adóbevallás benyújtását megelőző napon nincs hatással a követelés behajthatatlanságának megítélésére. Az EUB értelmezését erősíti továbbá az is, hogy termékek értékesítése, valamint szolgáltatások nyújtása áfamentes jogalanyok és magánszemély fogyasztók részére is történhet, mely esetekben a hitelezőnek az áfát ugyanúgy fel kell számítania és meg kell fizetnie az adóhatóság felé. Ebből adódóan pedig ezekben az esetekben is jogosultnak kell lennie arra, hogy a behajthatatlan követelések kapcsán az adóalapot utólag korrigálhassa.

A második kérdéskör (fizetésképtelenséggel vagy felszámolási eljárással kapcsolatos feltétel) vonatkozásában a bíróság megállapítja, hogy a követelés végleges behajthatatlansága a fizetésképtelenségi vagy felszámolási eljárás befejezését megelőzően valóban nem bizonyítható. Ugyanakkor az EUB közvetetten azt is rögzíti, hogy a lengyel szabályozás nincs összhangban az uniós jog általános elveinek egyikét képező arányosság elvével. A bíróság álláspontja szerint ugyanis ugyanolyan hatékony és egyben a hitelező számára kevésbé szigorú módszer lenne az is, ha az adóalap csökkentését akkor engedélyeznék, amikor a hitelező a fizetésképtelenségi vagy felszámolási eljárás befejezése előtt észszerű valószínűséggel hivatkozik arra, hogy a tartozást nem fogja kiegyenlíteni az adós, fenntartva annak lehetőségét, hogy ha mégis megfizetik a tartozást, akkor az adóalapot magasabb összegben fogja megállapítani.

Az előbbiek kapcsán fontos kiemelni, hogy a lengyel legfelsőbb közigazgatási bíróság azzal érvelt a feltételek alkalmazása mellett, hogy a fizetésképtelenséggel és a felszámolással kapcsolatos előírások a lengyel jogrendszer koherenciáját biztosítják. Ezen feltételek alkalmazása garancia ugyanis többek között arra, hogy a csődjog által előírt hitelezői kielégítési sorrend nem sérül.

Ezzel kapcsolatban ugyanakkor a bíróság megállapítja, hogy az uniós jog valamely közvetlen hatállyal bíró rendelkezésének minden esetben elsőbbsége van a vele ellentétes tagállami jogi rendelkezéssel. Ezáltal nincs jelentősége annak a körülménynek, hogy az uniós joggal ellentétes lengyel szabályozás a lengyel jog más rendelkezéseit is érinti, ellenkező esetben ugyanis az uniós jog elsőbbségének elve sérülne.

A harmadik kérdéskörben (a hitelező aktív áfaalanyiságára vonatkozó feltétel) a bíróság úgy érvel, hogy mivel a hitelező a termékértékesítés/szolgáltatásnyújtás időpontjában áfaalanynak minősült, és ezáltal adófizetési kötelezettsége keletkezett, az áfa megfizetésére attól függetlenül köteles, hogy időközben elveszítette adóalanyiságát. Ebből adódóan a hitelező adóalanyiságának elvesztését követően is korrigálhatja az adóalapot oly módon, hogy az a ténylegesen kapott ellenértéket tükrözze. Továbbá a bíróság álláspontja szerint a követelés fennállása és behajthatatlanságának megítélése nem függ attól, hogy a hitelező megőrzi-e az áfaalanyiságát, így az erre vonatkozó feltétel alkalmazása nem indokolt.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben bemutatjuk, hogyan kell módosítani a magyar szabályozást, az EUB ítéletének következtében!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31