hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adó-visszatérítési esetek: példák az életből

  • Surányi Imréné okleveles közgazda
2

Lázas érdeklődés övezi a gyermeket nevelőknek járó adó-visszatérítést, mert vannak, akik nem tudnak eligazodni az 560/2021. (IX. 30.) kormányrendeletben szabályozott jogosultság feltételeiben. Szerencsére az év végéig van még idő a bizonytalan helyzetek tisztázására. Ehhez segítségül – a teljesség igénye nélkül – cikkünkben néhány dilemmát okozó eset megoldási lehetőségét ismertetjük.

Az adóvisszatérítés-előleg 2022 február 15-ei kiutalásának fontos feltétele a NAV honlapján közzétett VISSZADÓ-nyilatkozat benyújtása december 31-éig, amelynek részletes kitöltési útmutatója ellenére sokan tanácstalanok, hogy be kell-e/lehet-e adniuk a nyilatkozatot. A nyilatkozat benyújtása ugyan nem kötelező, de célszerű az előírt határidőig megtenni (utána már nem lehet), mert elmulasztása esetén az adó-visszatérítés már csak később, az adóbevallási tervezet javításával vagy a szja-bevallás benyújtásával érvényesíthető.

Olvassa el a témához kapcsolódva az Adózóna „A nap kérdése: elvált szülő hogyan kaphat szja-visszatérítést?”, „Szja-visszatérítés: egy gyermek után akár négyen is visszakaphatnák az adót?” és „Újabb kérdések a gyermeket nevelők adójának visszatérítéséről” című cikkét!

Fő szabály szerint az adó-visszatérítés annak jár, aki a 2021-ben bármely napon családi kedvezményre jogosult (akkor is, ha nem ő veszi igénybe), a családi kedvezményre pedig az jogosult, aki családi pótlékra jogosult (akkor is, ha azt nem neki folyósítják).

Házastársak, élettársak

A házastársként gyermekükkel együtt élő szülők esete egyszerű, ők mindketten jogosultak az adó-visszatérítésre. Ám még ők is bizonytalanok, ha akár ők, vagy a gyermekük külön lakcímen (például rokonoknál, mert még nincs közös önálló lakásuk) van bejelentve. Azonban az eltérő lakcím önmagában nem kizáró ok a családi pótléknál, a családi kedvezménynél és így az adó-visszatérítésnél sem, ha a szülők a gyermeket érzelmi-gazdasági életközösséget jelentő közös háztartásukban nevelik. A közös háztartás megléte közös lakcím hiányában igazolható más bizonyítási eszközökkel (például tanúkkal) is, aminek elbírálására elsősorban a kincstár illetékes.

Ez vonatkozik az azonos nemű bejegyzett élettársakra is, valamint a szülővel és annak gyermekével együtt élő különnemű élettársra is, ha a gyermek után ő is jogosult a családi pótlékra. A szülővel együtt élő élettárs akkor jogosult a gyermek után családi pótlékra, ha a gyermekkel közös lakó- vagy tartózkodási helyen él és a szülővel élettársként legalább egy éve szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában, vagy a szülővel fennálló élettársi kapcsolatát az ellátás megállapítására irányuló kérelmet legalább egy évvel megelőzően kiállított közokirattal igazolja.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja elvált szülők esetében mikor jár mindkét szülőnek a visszatérítés, illetve mi a helyzet a felváltva gondozott gyerekek szüleinek adó-visszatérítésével!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasó!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Üdvözlettel: az Adózóna csapata

tothklaudia1977

https://adozona.hu/2021_es_adovaltozasok/Adovisszateritesi_esetek_peldak_az_eletbol_5XG0RT#comments
Tisztelt Surányi Imréné!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ln (anya) más lakcímen lakom mint a gyermekeim és a gyermekeim apja. A gyermekek apja neveli a két lányunkat és bírósági végzés alapján gyermektartást fizetek részére. A végzés alapján én életvitel szerüen nevelem a gyermekeimet. (Ez egy nagy adósság miatt kellett, a fizetésem védelme miatt). Ennek ellenére én most jogosult lehetek az adó visszatérítésre vagy nem? Ha igen, nekem melyik hatósághoz milyen papírokat kellene benyújtanom, amellyel bizonyítom, hogy nevelem a gyermekeimet?
A segítségét előre is köszönöm:
Tóth Klaudia 06203406235

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Előtársaság ügyvezető

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Egyéni vállalkozó kkv-besorolása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs