hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adó-visszatérítési esetek: példák az életből

  • Surányi Imréné okleveles közgazda
2

Lázas érdeklődés övezi a gyermeket nevelőknek járó adó-visszatérítést, mert vannak, akik nem tudnak eligazodni az 560/2021. (IX. 30.) kormányrendeletben szabályozott jogosultság feltételeiben. Szerencsére az év végéig van még idő a bizonytalan helyzetek tisztázására. Ehhez segítségül – a teljesség igénye nélkül – cikkünkben néhány dilemmát okozó eset megoldási lehetőségét ismertetjük.

Az adóvisszatérítés-előleg 2022 február 15-ei kiutalásának fontos feltétele a NAV honlapján közzétett VISSZADÓ-nyilatkozat benyújtása december 31-éig, amelynek részletes kitöltési útmutatója ellenére sokan tanácstalanok, hogy be kell-e/lehet-e adniuk a nyilatkozatot. A nyilatkozat benyújtása ugyan nem kötelező, de célszerű az előírt határidőig megtenni (utána már nem lehet), mert elmulasztása esetén az adó-visszatérítés már csak később, az adóbevallási tervezet javításával vagy a szja-bevallás benyújtásával érvényesíthető.

Olvassa el a témához kapcsolódva az Adózóna „A nap kérdése: elvált szülő hogyan kaphat szja-visszatérítést?”, „Szja-visszatérítés: egy gyermek után akár négyen is visszakaphatnák az adót?” és „Újabb kérdések a gyermeket nevelők adójának visszatérítéséről” című cikkét!

Fő szabály szerint az adó-visszatérítés annak jár, aki a 2021-ben bármely napon családi kedvezményre jogosult (akkor is, ha nem ő veszi igénybe), a családi kedvezményre pedig az jogosult, aki családi pótlékra jogosult (akkor is, ha azt nem neki folyósítják).

Házastársak, élettársak

A házastársként gyermekükkel együtt élő szülők esete egyszerű, ők mindketten jogosultak az adó-visszatérítésre. Ám még ők is bizonytalanok, ha akár ők, vagy a gyermekük külön lakcímen (például rokonoknál, mert még nincs közös önálló lakásuk) van bejelentve. Azonban az eltérő lakcím önmagában nem kizáró ok a családi pótléknál, a családi kedvezménynél és így az adó-visszatérítésnél sem, ha a szülők a gyermeket érzelmi-gazdasági életközösséget jelentő közös háztartásukban nevelik. A közös háztartás megléte közös lakcím hiányában igazolható más bizonyítási eszközökkel (például tanúkkal) is, aminek elbírálására elsősorban a kincstár illetékes.

Ez vonatkozik az azonos nemű bejegyzett élettársakra is, valamint a szülővel és annak gyermekével együtt élő különnemű élettársra is, ha a gyermek után ő is jogosult a családi pótlékra. A szülővel együtt élő élettárs akkor jogosult a gyermek után családi pótlékra, ha a gyermekkel közös lakó- vagy tartózkodási helyen él és a szülővel élettársként legalább egy éve szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában, vagy a szülővel fennálló élettársi kapcsolatát az ellátás megállapítására irányuló kérelmet legalább egy évvel megelőzően kiállított közokirattal igazolja.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja elvált szülők esetében mikor jár mindkét szülőnek a visszatérítés, illetve mi a helyzet a felváltva gondozott gyerekek szüleinek adó-visszatérítésével!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasó!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Üdvözlettel: az Adózóna csapata

tothklaudia1977

https://adozona.hu/2021_es_adovaltozasok/Adovisszateritesi_esetek_peldak_az_eletbol_5XG0RT#comments
Tisztelt Surányi Imréné!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ln (anya) más lakcímen lakom mint a gyermekeim és a gyermekeim apja. A gyermekek apja neveli a két lányunkat és bírósági végzés alapján gyermektartást fizetek részére. A végzés alapján én életvitel szerüen nevelem a gyermekeimet. (Ez egy nagy adósság miatt kellett, a fizetésem védelme miatt). Ennek ellenére én most jogosult lehetek az adó visszatérítésre vagy nem? Ha igen, nekem melyik hatósághoz milyen papírokat kellene benyújtanom, amellyel bizonyítom, hogy nevelem a gyermekeimet?
A segítségét előre is köszönöm:
Tóth Klaudia 06203406235

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vezető tisztségviselő bejelentése, adatszolgáltatása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink